Razboiul din Ucraina. Rusia declara ca nu intenționeaza sa atace alte tari, dar acelasi lucru l-a spus si despre Ucraina!

Ucraina se află Joi în cea de-a 15-a zi a războiului declanşat de Rusia. În Capitala Kiev, sirenele antiaeriene s-au auzit din nou în această dimineaţă, în timp ce miniştrii de Externe ai celor două ţări au aterizat în Turcia, unde vor avea loc negocieri de pace. Între timp, Pentagonul a respins transferul avioanelor MiG-29 poloneze către Ucraina, iar Rusia a admis utilizarea de arme termobarice în război, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.38 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat Joi, într-o conferinţă de presă, după întîlnirea cu omologul său ucrainean Dimitro Kuleba, în Antalya, Turcia, că ţara sa nu plănuieşte să atace alte ţări. Mai mult, şeful diplomaţiei ruse susţine că ţara sa nu a atacat nici Ucraina.

„Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov după întrevederea avută cu Kuleba. Pe de altă parte, Lavrov a avertizat că cei care trimit arme şi mercenari în Ucraina trebuie să fie conştienţi că vor răspunde pentru acţiunile lor.  

La rîndul său, Dmitro Kuleba şi-a exprimat regretul faţă de lipsa unor progrese în vederea unui armistiţiu în Ucraina. „Am evocat un armistiţiu, însă nu s-a realizat nici un progres în acest sens”, a precizat şeful diplomaţiei ucrainene. El a anunţat că a decis, împreună cu Lavrov, „să continue negocierile în acest format”.

Discuţiile dintre Lavrov şi Kuleba au avut loc în prezenţa omologului lor turc Mevlut Cavusoglu.

UPDATE12.23 Rusia şi-a retras navele din regiunea Odessa către porturile din Crimeea ocupată, a declarat în cursul dimineţii Serghei Bratciuk, un reprezentant al Cartierului General Operaţional al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

"Navele de război ruseşti s-au mutat în Crimeea. Acest lucru indică faptul că nu intenţionează încă să debarce trupe pe coasta regiunii Odessa, pentru că ştiu cum se va termina pentru ei", a spus Serghei Bratciuk. El a adăugat că noaptea a trecut cu calm în Odessa şi regiune, iar sistemele de apărare aeriană au funcţionat eficient.

UPDATE 10:42 Discuţiile între miniştrii de Externe rus şi ucrainean privind încetarea agresiunii ruse asupra Ucrainei au început la Antalia, Turcia, anunţă pe Twitter purtătorul de cuvînt al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko, care publică şi o primă fotografie de la negocieri.

UPDATE 10.31 Patru persoane ar fi fost ucise - dintre care doi copii - după ce o clădire rezidenţială din apropierea oraşului Harkov a fost bombardată în timpul nopţii de forţele ruse, anunţă Serviciile de Stat de Urgenţă (SES) din Ucraina.

Atacul ar fi avut loc în satul Slobozhanske, din Sud-Estul Ucrainei. SES a adăugat că o fetiţă de cinci ani care a fost rănită a fost transportată de urgenţă la spital pentru îngrijiri. Salvatorii sunt aşteptaţi să continue operaţiunile de căutare astăzi pentru a scoate cadavrele din dărîmături, au adăugat autorităţile, potrivit BBC.

Separat, un centru comercial a fost incendiat, de asemenea, în urma bombardamentelor din inima oraşului Harkov. Totuşi nu au fost raportate victime.

UPDATE 10.29 Viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea a şapte coridoare umanitare, transmite Nexta. Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, însărcinată cu Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, anunţă într-o postare pe Facebook că trei culoare conduc la Poltava - de la Sumî, Trosteaneţ şi Krasnopillea. Alt coridor urmează să fie deschis de la Izium (Est) la Lozova, în regiunea Harkov. Vereşciuk anunţă, de asemenea, că Kievul vrea să deschidă un culoar de evacuare de la Mariupol la Zaporojia. Ea anunţă totodată că un culoar urmează să fie deschis din oraşele Bucea, Borodianka, Irpin şi Gastomel, situate la Nord de Kiev.

Evacuări parţiale au avut loc Miercuri din aceste oraşe. Trei culoare urmează să fie deschise Joi în regiunea Sumî, a anunţat, anterior, Joi, într-o postare pe Telegram, şi şeful administraţiei militare a regiunii Dmitro Jiviţki. Aceste ”coridoare verzi” urmează să asigure evacuarea civililor din oraşe bombardate de ruşi în regiuni mai sigure, precizează el.

UPDATE 10.28 Trei persoane - inclusiv un copil - au fost ucise într-un bombardament rus al unui spital pediatric, la Mariupol, anunţă Joi Primăria acestui oraş portuar, relatează AFP.

”Trei persoane au fost ucise, inclusiv o fetiţă”, anunţă într-o postare pe Telegram Primăria din Mariupol.

Un bilanţ anterior anunţa 17 răniţi.

UPDATE 10:08 Sub bombardamentul constant al ruşilor, muncitorii din oraşul Mariupol din Sudul Ucrainei îngroapă în grabă mii de civili şi soldaţi morţi într-o groapă comună. Morgile din oraş sunt pline, iar multe alte cadavre care nu au fost ridicate se regăsesc încă în locuinţe. În această situaţie, autorităţile au decis că nu pot aştepta să organizeze înmorîntări individuale.

Astfel, a fost săpat un şanţ cu o adîncime de aproximativ 27 de metri, într-un cimitir vechi, unde sunt amplasate cadavrele colectate de asistenţii sociali municipali de la morgi şi din case. Autorităţile învelesc corpurile oamenilor în covoare sau pungi de plastic. Patruzeci de cadavre au fost aduse Marţi şi 30 au fost aduse Miercuri. Printre acestea se numără victimele civile ale bombardamentelor asupra oraşului şi soldaţii, precum şi civilii care au murit din cauza bolilor sau a cauzelor naturale, scrie AP News.

UPDATE 10.03 Propaganda rusă îşi continuă campania de denigrare a Ucrainei. Ocupanţii ruşi au lansat Miercuri noi ştiri false despre organizarea unor pogromuri împotriva evreilor din Ucraina.

Propaganda rusă a fabricat şi a difuzat ştiri false potrivit cărora locuitorii din regiunea Jîtomir, din Ucraina, ar organiza pogromuri împotriva evreilor. Informaţiile sunt dezminţite atît de Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, cît şi de rabinul şef al regiunii Jîtomir din Ucraina, Shlomo Wilhelm.

UPDATE 9.47 De la începutul războiului declarat de Rusia împotriva Ucrainei, pe data de 24 Februarie, şi pînă în momentul de faţă, invadatorii ruşi au lansat în total asupra Ucrainei peste 710 rachete, potrivit unui raport remis de Pentagon. Aproape toate rachetele ruseşti lansate asupra Ucrainei au fost îndreptate spre regiunile de Est ale ţării, anunţă surse de la Pentagon.

UPDATE 9.42 La Berdiansk, oraş ucrainean ocupat recent de ruşi, invadatorii au anunţat, la postul local de radio, că localnicii vor putea obţine paşapoarte ruseşti în două zile, scrie Ukrainska Pravda.  „De asemenea, ocupanţii promit că vor şterge toate datoriile pe care oamenii le au la furnizorii de utilităţi. La radio, răsună imnul Rusiei şi sunt transmise informaţii de la propagandişti”, a declarat un ucrainean din Berdiansk, citat de Ukrainska Pravda.  

Între timp, la Melitopol, oraş aflat la 120 de kilometri de Berdiansk, invadatorii ruşi anunţă la radio că a început campania de semănat şi că fermierii vor avea acces pe piaţa rusă. Oleksandr Staruh, şeful administraţiei militare regionale din Zaporijjia, a declarat că jurnaliştii din Berdiansk sunt nevoiţi să transmită propagandă rusă, fiind ameninţaţi de către invadatori.

UPDATE 9.39 SUA avertizează că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina sau va crea o operaţiune cu fals pretext pentru a le folosi.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a acuzat Moscova de răspîndirea de acuzaţii false că SUA dezvoltau arme chimice în Ucraina. Psaki a făcut declaraţiile după ce ministrul Apărării rus a pretins că forţele ucrainene au transportat aproximativ 80 de tone de amoniac la o localitate din Harkov, fără a aduce dovezi.

Multe dintre acuzaţiile aduse de Rusia sunt de fapt o justificare a acţiunilor lor militare în faţa propriului popor, căruia i se prezintă motive pentru care ar fi intrat în Ucraina. Este posibil ca ruşii să pregătească terenul pentru a folosi astfel de arme neconvenţionale în Ucraina, relatează corespondentul BBC.

UPDATE 9.34 Rusia respinge Joi drept „fake news“ acuzaţiile potrivit cărora a bombardat un spital pediatric la Mariupol, relatează AFP. Clădirea în care se află spitalul pediatric este o fostă maternitate, ocupată în prezent de trupe ucrainene, susţine un reprezentat rus la ONU, Dmitri Polianski. „Iată cum se nasc fake news“, apreciază el.  

Miercuri, Primăria din Mariupol a informat că forţele ruse ar fi bombardat clădirea spitalului. Zelenski însuşi i-a acuzat pe ruşi că-şi pierd umanitatea.  

UPDATE 9.29 Cel puţin 35.000 de civili au fost evacuaţi Miercuri din mai multe oraşe ucrainene asediate, a anunţat Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit News.ro.

Şeful statului ucrainean a anunţat, într-un mesaj video, Miercuri seara, că locuitorii oraşelor Sumî şi Enerhodar şi din zone situate în apropiere de Kiev au fost evacuați prin trei culoare umanitare. El şi-a exprimat speranţa că aceste evacuări vor continua Joi, prin deschiderea altor trei culoare umanitare, din oraşele Mariupol, asediat de nouă zile, Volnovaha (Sud-Est) şi Izium (Est).

Peste 10.000 de persoane au fost evacuate Miercuri din oraşe din jurul Kievului, a anunţat Joi la televizor guvernatorul regiunii.

UPDATE 9:06 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit în Turcia, la o primă întîlnire, Joi, la acest nivel, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 Februarie, relatează AFP. Oficiali de la Kiev şi Moscova s-au întîlnit deja, în mai multe rînduri, însă este pentru prima oară cînd Rusia trimite un ministru la negocieri.  

Dmitro Kuleba a sosit la Antalia (Sud) ”la negocieri în vederea unei încetări a ostilităţilor şi sfîrşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat pe Twitter, Miercuri noaptea, un purtător de cuvînt al Ministerului ucrainean de Externe.  

Un oficial turc a confirmat AFP sosirea lui Serghei Lavrov.  

UPDATE 8.16 Armata ucraineană a lansat un contraatac împotriva forţelor ruse pentru a apăra Capitala Kiev, a anunţat postul public al Ucrainei Suspline, citînd un consilier al ministrului de Interne, transmite BBC.

„Noaptea a fost destul de grea, dar în general putem spune că Armata ucraineană a contraatacat lîngă Kiev”, a spus Vadim Denisenko. "Am aliniat cinci tancuri. Dimineaţa s-au auzit focuri de artilerie la Kiev, la periferia de Vest. Acum sunt bătălii. Nu există încă informaţii detaliate", a adăugat el.

UPDATE 8.13 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei şi-a postat actualizarea zilnică, spunînd că înaintarea Rusiei în anumite părţi ale Ucrainei a încetinit, transmite BBC. Iată, pe scurt, ce susţin ucrainenii că s-a întîmplat:

Avansul Rusiei în direcţia Kiev a fost încetinit În Estul Ucrainei, forţele de apărare continuă să descurajeze ofensiva rusă din Doneţk, Slobojanschi şi părţi din districtele operaţionale Tavria. Ei apără oraşele Harkov şi Ohtîrka În Sud, apărarea oraşului-port Mariupol continuă. De asemenea, forţele ucrainene au respins ofensiva rusă în direcţiile oraşelor Krivîi Rih, Mîkolaiv, Voznesensk şi aşezarea Novovorontsovka (regiunea Herson) În ultimele două zile, avioane de luptă ucrainene şi unităţi de rachete antiaeriene au distrus patru avioane de atac Su-25 şi două elicoptere ruseşti. Ritmul ofensivei ruse a încetinit. Numărul cazurilor de dezertare şi jaf a crescut semnificativ, susţine Armata ucraineană.

UPDATE 7.26 Estimarea SUA pentru numărul de soldaţi ruşi ucişi în primele două săptămîni de război este de aproximativ 5.000 pînă la 6.000, afirmă surse oficiale pentru CBS News, transmite News.ro.

Potrivit BBC, numărul soldaţilor ruşi răniţi este estimat la aproximativ 15.000 pînă la 18.000, pornind de la ipoteza că rata răniţilor este de obicei de trei ori mai mare decît cea a celor ucişi. Ucraina a susţinut că 12.000 de soldaţi ruşi au murit în luptă. Săptămîna trecută, Rusia a declarat că mai puţin de 500 dintre soldaţii săi au murit în Ucraina.

UPDATE 7.22 „Wali“, un informatician franco-canadian, considerat cel mai bun lunetist din lume, a sosit în Ucraina, pentru a lupta contra forţelor ruse, anunţă presa internaţională, potrivit News.ro.

Între 2009 şi 2011, el şi-a cîştigat porecla "Wali" în timpul petrecut în Afganistan ca parte a unităţii de elită JTF-2. El a reuşit un record de ucidere de la distanţă, cu aproape 3,5 km. Parte a Regimentului Royal Canadian 22, "Wali" şi-a dobîndit reputaţia în tururi în Afganistan, Siria şi Irak.

Deşi un lunetist bun ajunge la 5-6 ucideri pe zi, "Wali' poate ajunge chiar la 40 şi de aceea a devenit o legendă în rîndul armatei mondiale. El a apărut la diverse emisiuni televizate, iar numele său adevărat nu a fost dat publicităţii. Wali este căsătorit şi are un băieţel de 1 an. "Trebuie să ajut pentru că oamenii de aici sunt bombardaţi doar pentru că vor să fie europeni şi nu ruşi", a spus "Wali".

UPDATE 7.20 Atacurile ruse din cursul nopţii de Miercuri spre Joi, din oraşul Ohtîrka, din Nord-Estul regiunii Sumî, s-au soldat cu moartea unui băiat de 13 ani şi a două femei, potrivit oficialilor regionali ucraineni, citaţi de The Guardian, informează News.ro.

"Aviaţia inamică a lovit case. Din dărîmături au fost salvate 5 persoane, dintre care 2 copii. De asemenea, a fost distrus parţial Departamentul de Poliţie”, a declarat şeful administraţiei regionale de stat Sumî, Dmitro Jiviţki, citînd un raport al administraţiei militare regionale Sumî.

Jiviţki a spus că imediat după miezul nopţii, ora locală, Joi, au fost lovite zone rezidenţiale şi o conductă de gaz.

"Artileria inamică a tras în fosta uzină Electrobutprilad. Au fost ucise trei persoane, între care un minor.  Liniile electrice sunt rupte, întinse pe pămînt. Un băiat de 13 ani şi 2 femei au fost ucişi în urma unui bombardament de artilerie”, a afirmat el. Potrivit acestuia, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor sunt aşteptate să se deschidă de la ora locală 09.00. Miercuri, aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate din Sumî, care se află de cîteva zile sub un puternic bombardament rusesc. UPDATE 06.44 Ministerul Apărării de la Moscova a recunoscut că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina, care foloseşte rachete termobarice, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

„Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina. TOS-1A foloseşte rachete termobarice, avînd efecte incendiare şi explozive”, arată un mesaj al Ministerului britanic publicat pe contul său oficial de Twitter. 

Proiectilele termobarice absorb oxigenul din aer pentru a mări presiunea exploziei: înainte să-şi atingă ţinta, proiectilele ating o temperatură uriaşă şi se transformă în bombe de foc. Cunoscute şi ca explozivi combustibil-aer, aceste proiectile sunt muniţii în doi timpi.

Primul stadiu constă în detonarea unor aerosoli formaţi din materiale foarte fine - de la combustibil bazat pe carbon la infime particule metalice. În al doilea stadiu, aceste particule fine se aprind într-un nor, care ia forma unei mingi de foc, generînd o enormă undă de şoc şi acumulînd vid pe măsură ce absoarbe tot oxigenul din aerul din jurul său.

Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecinţe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de mai multe organizaţii neguvernamentale. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat Rusia că foloseşte în Ucraina arme interzise prin Convenţia de la Geneva.

UPDATE 6.40 Statele Unite au respins definitiv propunerea Poloniei de a livra avioanele sale MiG Armatei americane pentru a le trimite apoi Ucrainei, a anunţat Miercuri Pentagonul. După o discuţie, Miercuri, între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi omologul său polonez, purtătorul de cuvînt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Washingtonul „nu sprijină la ora actuală transferul suplimentar de avioane de luptă către forţele aeriene ucrainene“, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Considerăm că adăugarea de aeronave la inventarul ucrainean nu este de natură să schimbe în mod important eficacitatea forţelor aeriene ucrainene în raport cu capacităţile ruseşti” în aer, a adăugat el. În plus, „serviciile de informaţii sunt de părere că transferul avioanelor MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o deversare a conflictului şi ar putea antrena o reacţie importantă a Rusiei care ar creşte perspectiva unei escaladări militare cu NATO”, a declarat John Kirby.  

Polonia a propus, Marţi, să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru.  

SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,„trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”, potrivit purtătorului de cuvînt al Pentagonului, John Kirby.  

Rusia s-a declaratMiercuri îngrijorată de un astfel de „scenariu deloc de dorit şi potenţial periculos”, potrivit purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.  

UPDATE 03:35 Producătorul auto Lada opreşte producţia în fabricile din Rusia. Compania a precizat că nu mai poate continua momentan producţia din cauza sancţiunilor occidentale care nu îi mai permit să primească piesele şi materialele necesare. 

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, a ajuns în Turcia pentru noi negocieri de pace cu Rusia. Discuţiile urmează să aibă loc în Antalya. Miercuri a ajuns în Turcia şi Serghei Lavrov, reprezentant din partea Rusiei.

Un gigant din industria mineritului îşi întrerupe legăturile cu Rusia. Un purtător de cuvînt al companiei Rio Tinto a declarat pentru Reuters că este „în proces de încetare a tuturor relaţiilor comerciale pe care le are cu orice afacere rusă”.

UPDATE 01:10 FMI aprobă un ajutor de urgenţă în valoare de 1.4 miliarde de dolari pentru Ucraina. 

Zelenski a precizat că atacul Rusiei asupra unei maternităţi din Mariupol este o crimă de război. "Europeni! Ucraineni! Locuitori ai Mariupolului! Astăzi trebuie să ne unim pentru a condamna această crimă de război a Rusiei, care reflectă tot răul pe care invadatorii l-au făcut ţării noastre", a declarat Preşedintele ucrainean.

UPDATE 00:25 Primăria de la Mariupol a declarat că 1.207 civili ar fi fost ucişi în oraş în cele 9 zile de asediu rusesc.

"Nouă zile. Nouă zile de blocare a Mariupolului. (...) Nouă zile – 1.207 civili ai Mariupolului ucişi. Nouă zile de genocid al populaţiei civile", a fost postat pe contul primăriei din Mariupol, relatează Hotnews.

Primarul Mariupolului cere ajutor comunităţii globale. Acesta cere să se interzică zborurile deasupra Ucrainei, după atacul ruşilor asupra unei maternităţi. „Astăzi cer ajutor comunităţii globale. Închideţi cerul deasupra Ucrainei. Voinţa noastră nu a fost încălcată, ne vom lupta pînă la capăt. Am motivat soldaţi şi ofiţeri care ne apără patria. Dar astăzi avem nevoie de sprijin”, a postat primarul Boichenko pe Telegram. UPDATE 23:45 Purtătorul de cuvînt al Pentagonului a afirmat că aproape toate atacurile cu rachetă ale ruşilor împotriva Ucrainei au vizat partea estică a ţării. John Kirby a precizat că SUA nu a observat rachete lansate în apropierea graniţei cu Polonia sau în Vestul Ucrainei. 

Primarul din Jytomyr a relatat că un alt atac aerian a avut loc în această seară, conform CNN. Acesta a precizat că atacul a avut ca ţintă o centrală termică şi o clădire civilă. 

UPDATE 21.37 Rusia este o ameninţare pentru ţări europene precum Polonia şi statele baltice, iar preşedintele Vladimir Putin vrea „să sfîşie” Europa, susţine Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat săptămînalului german Die Zeit, consemnează Miercuri agenţia EFE.

„Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este ameninţat atît timp cît Rusia are posibilitatea să atace un alt stat”, spune Preşedintele ucrainean. El mai crede că există state care intenţionează să urmeze exemplul Rusiei şi să-şi atace vecinii dacă Rusia nu va fi oprită acum din agresiunea ei contra Ucrainei.”

UPDATE 21.32 Ucrainenii luptă pentru libertate, democraţie şi pentru NATO, plătind ”cel mai mare preţ, cu vieţile şi sîngele lor”, a declarat pentru BBC fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, la Kiev, după ce s-a întors din Irpin (Nord-Vest de Kiev), unde a ajutat la evacuarea civililor.

UPDATE 21:20 Oficialii ucraineni din domeniul Apărării au interceptat o convorbire între doi ofiţeri ruşi de informaţii pentru că armata rusă nu a putut folosi o reţea sigură de comunicaţii.

O teorie a experţilor este că ruşii şi-au compromis propriile sistemele criptate pentru că au distrus stîlpii de telefonie, care permit funcţionarea lor. O alta este că ruşii nu au prevăzut problemele de comunicaţii întrucît s-au pregătit pentru o victorie rapidă.  Hristo Grozev, directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat, a lansat teoria că este posibil ca telefoanele ruseşti să nu mai funcţioneze în Harkov, deoarece forţele ruse au distrus turnurile de telefoane mobile din împrejurimi, iar sistemul de comunicaţii criptat al Rusiei funcţionează doar cu reţele 3G sau 4G.

Alţi experţi spun că este posibil, dar au şi alte ipoteze. „Se pare că am  fost martorii unui eşec general în planificarea oricăror situaţii neprevăzute, altele decît o victorie fulgeră. Planificarea comunicaţiilor pare să oglindească planificarea logistică în sensul că a fost inadecvată şi, astfel, atunci cînd mii de vehicule au început să avanseze, au făcut-o fără un plan de comunicaţii”, a explicat James Rands de la Janes, o agenţie de informaţii din domeniul Apărării.

UPDATE 21.04 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, Miercuri, că este „absolut convins că Putin va eşua, iar Rusia va suferi o înfrîngere strategică”, conform CNN.

„După cum am mai spus, poţi cîştiga o bătălie, dar asta nu înseamnă să cîştigi războiul, dimpotrivă. Poţi cuceri un oraş, dar nu poţi cuceri inimile şi minţile oamenilor săi, iar ucrainenii demonstrează asta în fiecare zi”, a spus Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de omologul său britanic, Liz Truss.

UPDATE 20.47 Uniunea Europeană a indicat Miercuri că se îndoieşte de credibilitatea afirmaţiilor Guvernului rus care a afirmat că a descoperit un program biologic militar în Ucraina, spunînd că Moscova are un istoric de răspîndire a dezinformării cu privire la armele biologice, relatează Reuters.

UPDATE 20.30 Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a condamnat atacul ruşilor asupra spitalului de copii din Mariupol.

„Sunt puţine lucruri care să fie mai reprobabile decît atacurile împotriva celor vulnerabili şi lipsiţi de apărare”, a declarat Johnson. Într-un mesaj publicat pe Twitter, şeful Guvernului britanic a mai spus că ţara sa „caută modalităţi de sprijin pentru Ucraina pentru ca aceasta să se apere împotriva loviturilor aeriene” dar şi că Putin „va fi tras la răspundere pentru crimele sale oribile”.

UPDATE 18.45 Forţele ruse au distrus un spital de copii şi o maternitate în oraşul asediat, Mariupol, din Sud-Estul Ucrainei, informează Primăria Mariupolului, conform BBC.

"Forţele de ocupaţie ruse au lansat mai multe bombe asupra spitalului de copii. Distrugerea este colosală", potrivit unei declaraţii postate pe Facebook a oficialilor ucraineni.   

UPDATE 18.35 Ministerul rus al Apărării a anunţat că unii recruţi (soldaţi care au fost recrutaţi obligatoriu în armată) participă la invazia rusă asupra Ucrainei, conform BBC.

În Rusia, toţi bărbaţii cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani trebuie să facă un an de serviciu militar, deşi există cîteva excepţii. Acest anunţ vine la doar cîteva zile după ce preşedintele Vladimir Putin a negat că au fost trimişi recruţi în Ucraina, precizînd că au fost trimişi doar soldaţi profesionişti.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37