RAZBOIUL DE LINGA NOI

Zelenski: Niciun atac rusesc nu va rămîne fără răspuns 

Rușii au bombardat orașul Nikolaev. Un spital din regiune a fost afectat de explozii. Primarul orașului a declarat că două persoane au fost ucise și trei au fost rănite după ce rachetele au lovit două cartiere rezidențiale duminică seara.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat cel mai recent bombardament efectuat de forţele ruse, care a vizat oraşul Nikolaev, din sudul Ucrainei, el anunţînd că armata ucraineană va riposta.

„Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale bombardamente asupra oraşului Nikolaev şi regiunii”, a spus Zelenski într-un mesaj video. El a adăugat că „niciun atac rusesc nu va rămîne fără răspuns din partea armatei noastre”.

În prezent, trupe ruse sînt mutate din estul Ucrainei către zonele ocupate Herson şi Zaporojie, aflate în partea de sud a ţării.

 

Rușii au bombardat regiunea Dnipropetrovsk

Forțele rusești au bombardat regiunea Dnipopetrovsk. Conform Nexta, în localitatea Marhanka, 8 case au fost aproape distruse de bombardamentele rușilor. Șase copii, dintre care cel mai mic are doar 2 ani, dormeau liniștiți într-una dintre case. Din fericire, niciun copil nu a fost rănit.

 

Cum trec rușii rîul Nipru după ce ucrainenii au distrus podul din Herson

După distrugerea podului strategic Antonovski de peste rîul Nipru din regiunea Herson, rușii nu mai au altă posibilitate să treacă decît pe podurile de pontoane improvizate.

Mai multe imagini postate pe Twitter surprind momentul în care podurile improvizate ajung la mal, iar din autoturismele și microbuzele pe care le-au transportat coboară ruși de toate vîrstele, femei și bărbați. 

Unele dintre mașini înaintează cu dificultate pe malul distrus de bombardamente, iar după fiecare vehicul care trece, soldații aruncă pămînt cu lopata, pentru a stabiliza terenul.

 

Oleksei Vadaturski a fost ucis intenționat de ruși

Magnatul cerealelor Oleksei Vadaturski a fost ucis în bombardamentele de sîmbătă noaptea asupra orașului Nikolaev, a confirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Consilierul prezidențial Mihail Podoliak a susținut că moartea omului de afaceri nu a fost întîmplătoare și că el a fost vizat de atacul rușilor.

Oleksei Vadaturski și soția sa, Raisa, au murit în atac, a transmis într-un comunicat Volodimir Zelenski, scrie CNN.

Vadaturski a fost fondatorul Nibulon, cu sediul la Nikolaev, fiind una dintre cele mai mari companii producătoare și exportatoare de cereale din Ucraina.

Averea sa netă a fost estimată la peste 400 de milioane de dolari în 2021, scrie Kyev Independent.

 

Kuleba: Reluarea exporturilor de cereale este o uşurare pentru lume

Reluarea exporturilor de cereale ucrainene, pentru prima dată după începerea invaziei ruse, este ''o uşurare pentru lume'', a reacţionat luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, scrie Agerpres.

''Lumea răsuflă uşurată în această zi, în special amicii noştri din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, întrucît primele cereale ucrainene părăsesc Odesa după luni de blocadă rusă. Ucraina a fost întotdeauna un partener de încredere şi va rămîne aşa dacă Rusia respectă partea sa de acord'', a scris Kuleba pe Twitter. La rîndul său, ministrul infrastructurii ucrainean Oleksandr Kubrakov a menţionat pe Facebook: ''Astăzi, Ucraina, alături de parteneri, face încă un pas către prevenirea foametei în lume''.