RAZBOAIELE ALIMENTARE SE VOR DECLANSA CATRE ANUL 2050

Pe parcursul următoarelor decenii lipsa de alimente va provoca conflicte globale de proporţii, consideră savanţii de la USAID, Agenţia de Dezvoltare Internaţională din SUA.

Populaţia se va confrunta cu lipsa de teritorii, de apă şi energie pentru supravieţuirea celor peste 9 miliarde de oameni, care vor trăi pe Pămînt, potrivit estimărilor, către anul 2050.

„Problema lipsei de alimente poate destabiliza situaţia politică către anul 2050, tot aşa cum astăzi este sensibilă problema energetică”, a spus Fred Davies, reprezentant al USAID.

Tehnologiile biologice, înnobilarea selecţiilor şi metodele avansate ale agriculturii nu pot ţine pasul cu ritmul de creştere a numărului populaţiei. Chiar dacă producţia agricolă va creşte cu ajutorul tehnologiilor avansate, acestea nu ajung pînă la micii fermieri, pentru a le ajuta să evite foamea. Istoria demonstrează că nici producţia masivă nu soluţionează problema foamei. Noile soiuri de grîu pot produce roadă bună, dar trebuie cumpărate seminţe, îngrăşăminte şi tehnologii scumpe.

Savanţii de la USAID consideră că sistemul alimentar global se apropie, în prezent, de capacitatea maximă de producţie, iar tehnologiile de prelucrare nu mai fac faţă.

Sociologii observă că în mai multe culturi îmbogăţirea conduce la scăderea natalităţii, fenomen cunoscut ca paradox economico-demografic. Unele state bogate, cum ar fi de exemplu Japonia, ar putea întreţine mai mulţi copii, dar se limitează la cîte unul-doi în familie.

Prin eradicarea sărăciei s-ar putea evita războaiele alimentare din viitor, însă numai cu condiţia că cei bogaţi să nu concentreze în mîinile lor toate resursele importante.