RACHETELE RUSESTI AU LOVIT REGIUNEA CERNAUTI

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat luni Rusia că „luptă împotriva civililor” în Ucraina, distrugînd infrastructurile critice ale ţării prin atacurile sale cu rachete şi drone. Preşedinţia Ucrainei a denunţat anterior luni “atacuri masive” şi simultane în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale ţării.

Atacuri cu rachete au fost semnalate şi la Cernăuţi. Anunțul a fost făcut dimineață pe canalul său de Telegram de către Ruslan Zaparaniuk, guvernatorul regiunii Cernăuți: ”În regiunea Cernăuți se constată deteriorarea infrastructurii critice ca urmare a tirului de rachete. În niciun caz nu fotografiați locul exploziilor. Așteptați informații oficiale”.

În cursul după amiazii, guvernatorul a revenit cu precizări suplimentare, tot pe Telegram: „Astăzi, la ora 08:40, o instalație de infrastructură energetică importantă a fost avariată în urma unui atac cu rachete. A izbucnit un incendiu. Toate serviciile au ajuns imediat la fața locului. În prezent, focul a fost lichidat. 8 persoane au suferit răni ușoare (tăieturi), dar nu necesită asistență medicală. Pot spune că toate serviciile au funcționat coordonat și eficient.

Experții evaluează prejudiciul. Dar putem spune deja că consecințele unui astfel de atac sînt foarte importante pentru întregul sistem energetic al Ucrainei. Nu există victime în rîndul populației. Rog pe toți cetățenii să nu ignore semnalele de avertizare aeriană!”

În acelaşi timp, armata ucraineană a anunţat că a distrus 44 de rachete de croazieră ruseşti din cele 50 lansate luni împotriva infrastructurii critice şi instalaţiilor electrice din diferite colţuri ale ţării, în unele dintre acestea alimentarea cu energie fiind întreruptă.