R. MOLDOVA VA PRIMI CIRCA 700 MII DE EURO PENTRU EXTINDEREA APEDUCTULUI CHISINAU-STRASENI-CALARASI

Ministrul Mediului Sergiu Palihovici şi Gunnar Wälzholz, directorul oficiului pentru Ucraina şi R. Moldova al băncii germane de stat Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), au semnat astăzi un Acord de finanţare în valoare de 730 mii de euro pentru studiul de fezabilitate de extindere a apeductului Chişinău-Străşeni-Călăraşi.

Conform proiectului, în colaborare cu experţi internaţionali va fi elaborat Studiul de fezabilitate pentru extinderea apeductului. Ulterior, vor fi proiectate şi construite reţelele spre localităţi. Unificarea sistemelor de aprovizionare cu apă a municipiului Chişinău, oraşelor Străşeni şi Călăraşi, cu conectarea treptată a circa 20 de localităţi rurale, constituie un element strategic de infrastructură în contextul regionalizării serviciilor comunale.

Sergiu Palihovici a menţionat că stipulările Acordului sînt favorabile pentru soluţionarea problemelor de alimentare cu apă. ”Crearea unui sistem regional de aprovizionare cu apă va asigura accesul populaţiei din raioanele Străşeni şi Călăraşi la apă potabilă conform normelor sanitare şi creşterea calităţii serviciilor. După finalizarea lucrărilor de construcţie a apeductului magistral şi conectarea sistemelor locale va fi creată o structură instituţională unică de gestionare a apeductului", a subliniat ministrul Mediului.

Documentul determină sarcinile părţilor implicate şi trasează etapele ce trebuie realizate pentru implementarea acestui program, identificat drept unul primordial în Strategia de alimentare cu apă şi sanitaţie 2014-2018. Totodată, la negocierile din iunie 2014, Guvernele R. Moldova şi Germaniei au identificat proiectul ca fiind prioritar pentru cooperarea bilaterală.