R. MOLDOVA VA PRIMI 150 DE MILIOANE DE EURO DIN PARTEA UE

Plenul Parlamentului European, cu largă majoritate, 558 de voturi „pentru”, 10 abțineri și 20 „împotrivă”, a decis astăzi acordarea unei asistențe macrofinanciare de 150 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova. Asistența este formată din fonduri nerambursabile de 30 de milioane de euro și credite în condiții avantajoase de 120 de milioane de euro.

Anunțul a fost făcut astăzi, 24 martie de către eurodeputatul român, Siegfried Mureșan.

Potrivit sursei citate, prima tranșă din această asistență va ajunge în cel mai scurt timp în Moldova pentru a fi folosită acolo unde este cea mai mare nevoie.

“Republica Moldova este țara europeană care a primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina în comparație cu populația sa, mai mare decît oricare stat membru al UE. Peste 370.000 de refugiați din Ucraina au trecut granița spre Moldova în ultimele patru săptămîni. Oamenii și-au deschis casele pentru a găzdui refugiați, iar autoritățile din Republica Moldova au făcut tot ce era necesar pentru a ajuta persoanele care vin din Ucraina. Toată Europa a înțeles în aceste săptămîni că Republica Moldova este pentru securitatea Uniunii Europene la fel de relevantă precum Ucraina. Dar autoritățile de la Chișinău au nevoie urgent de cît mai mult sprijin din partea noastră pentru a gestiona această criză”, a scris Mureșan.

El a precizat că a solicitat Parlamentului European ca pe lîngă această asistență de 150 de milioane de euro să pregătească un nou sprijin pentru Republica Moldova.

Sursa: Moldpres