QUO VADIS, DOMINE? TIMOFTI A RESPINS CANDIDATURA LUI PLAHOTNIUC

O altă candidatură PD sau alegeri anticipate?

Valurile de proteste declanşate încă din ziua de 12 Ianuarie şi continuate ieri cu o şi mai mare intensitatel-au pus pe preşedintele Nicolae Timofti în cea mai dificilă situaţie din întregul său mandat. În aceşti patru ani de cînd este şef al statului, activitatea sa prezidenţială a trecut aproape pe neobservate. Nu a avut iniţiative majore, notabile, de natură să lase în urmă o amintire de neşters în memoria istoriei Preşedinţiei Republicii Moldova. Ieri, Chişinăul a fost parcă sub stare de asediu din pricina protestelor desfăşurate împotriva candidaturii lui Plahotniuc şi cele în sprijinirea acestuia. Tot ieri, după-amiază, Renato Usatîi şi-a convocat membrii şi simpatizanţii partidului său spre a întregii valul protestatar.

Platforma Demnitate şi Adevăr şi simpatizanţii săi, care au declanşat protestele încă de Marţi, s-au strîns în PMAN, apoi s-au deplasat la Reşedinţa de Stat a Preşedinţiei, iar mai apoi la Reşedinţa preşedintelui de la Condriţa, la aceasta din urmă mergînd după anunţarea de către PD că Vladimir Plahotniuc este candidatul noii majorităţi parlamentare pentru funcţia de premier. Manifestanţii au protestat nu doar împotriva candidatului PD, ci şi împotriva celor şapte deputaţi care s-au desprins de PLDM şi au anunţat că vor participa la formarea noii majorităţi parlamentare.

Din declaraţia Platformei DA: „Facem un apel către Preşedintele Republicii Moldova, care are obligaţia morală şi legală să nu cedeze, să desemneze la funcţia de premier o persoană integră, profesionistă şi neafiliată politic. Susţinem dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate. Sîntem siguri că poporul va alege un Parlament curat.”

În acelaşi timp, simpatizanţii democraţilor au organizat un miting în scuarul Operei Naţionale unde au cerut şefului statului, Nicolae Timofti, să desemneze un candidat la funcţia de premier înaintat de majoritatea parlamentară recent creată. Susţinătorii PD au scandat lozinci care îndeamnă conducerea ţării să pună capăt crizei politice din ţară. „Da majoritate, nu anticipate!”, „Vrem stabilitate în ţară!”, „Noi vrem un lider puternic!”. Înainte ca PD, prin Marian Lupu, să înainteze preşedintelui Nicolae Timofti setul de documente potrivit cărora Vladimir Plahotniuc este candidatul noii majorităţi parlamentare pentru funcţia de prim-ministru, acesta (Plahotniuc) a ieşit în faţa mulţimii din scuarului Teatrului de Operă şi Balet, unde a ţinut un discurs.

Totodată, democraţii au lăsat să se înţeleagă faptul că, pentru orice eventualitate, ar mai putea avea o candidatură, numele vehiculat fiind cel al lui Andrian Candu.

După ce PD a înaintat setul de documente potrivit cărora Plahotniuc este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, PLDM (minus cei 7 deputaţi dispuşi să accepte candidatura PD), prin Valeriu Streleţ, în urma şedinţei fracţiunii, a anunţat că nu va susţine candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Tot ieri, puţin după orele 16,00, preşedintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier. „Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru”, se anunţă într-un comunicat de ultimă oră de la Preşedinţie.