PUTIN NU A PERMIS IZOLAREA RUSIEI

Implicarea Rusiei în conflictul din Siria are mai multe consecinţe. Este pentru prima dată cînd Rusia se implică într-un conflict armat atît de departe de frontierele sale.

Acest fapt demonstrează că Putin nu consideră că spaţiul său de manevre geo-politice s-a redus în urma confruntării cu Occidentul din cauza Ucrainei sau anexării Crimeei. SUA au încercat să izoleze Rusia din punct de vedere politic şi, prin sancţiuni economice, să-i slăbească poziţiile. Însă Moscova, în loc să treacă în defensivă, reuşeşte să-i atingă scopurile. Ea şi-a coordonat implicarea în Siria cu Iran şi Iraq, demonstrînd că nu se află în izolare nici chiar în această regiune, care pînă nu demult era sub influenţa Washingtonului şi a aliaţilor lui.

Preşedintele SUA Barak Obama în mod public a ignorat Rusia, considerînd-o nu mai mult decît o putere regională. Liderii şi presa occidentală l-au demonizat pe Putin, deşi raţiunea sugera că nu trebuie înrăutăţite relaţiile cu Moscova. Cu atît mai mult, cu cît Obama a mizat pe ieşirea SUA din conflictele armate existente şi neimplicarea în cele noi. Acest lucru ar putea genera o conlucrare constructivă cu majoritatea statelor lumii, inclusiv cu Rusia.

Intrînd în Siria, Rusia îşi confirmă statutul internaţional, demonstrînd că este mai mult decît o putere regională. Este clar că ea încearcă să evite încă o schimbare a regimului din regiune. Moscova vede această tendinţă în planurile NATO şi ale Turciei. Iar Putin a declarat public că însuşi sirienii şi nu forţele externe, trebuie să decidă asupra sorţii lui Bashar al-Assad. Acest lucru a schimbat raportul de forţe din Siria, deoarece ruşii au căpătat drept de vot în deciderea chestiunii cu privire la demisia preşedintelui sirian în perioada de tranziţie.

Putin, de asemenea, a demonstrat lumii capacitatea militară a Rusiei. A fost un semnal pentru Occident: în relaţiile cu Rusia există limite care nu trebuie depăşite. Demonstrarea tehnologiilor avansate, precizia bombardamentelor, lansarea rachetelor din Marea Caspică, numărul de avioane-bombardiere grele – toate acestea servesc aceluiaşi scop: să se demonstreze Occidentului eficienţa şi posibilităţile militare ale Rusiei.

Rusia nu-şi ascunde îngrijorarea în legătură cu faptul că jucătorii occidentali folosesc grupări extremiste pentru a-şi atinge scopurile geopolitice, inclusiv în Caucaz. Putin nu ascunde că preferă să lupte cu ele în Siria pînă ca acestea să ajungă în sudul Rusiei.

Implicarea Rusiei în Siria a schimbat raportul de forţe din regiune în favoarea Moscovei. Şi anume acest factor nu a permis degradarea situaţiei din Orientul Mijlociu.

După Daily Mail, Marea Britanie