PUTIN L-A PRIMIT PE XI JINPING LA KREMLIN

Președintele chinez Xi Jinping a fost primit de Vladimir Putin la Kremlin. În declarațiile la Kremlin, Putin i-a spus lui Xi că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și că a privit planul propus de China „cu respect”.

„Știți că sîntem întotdeauna pregătiți pentru negocieri și vom discuta toate aceste lucruri, inclusiv sugestiile dvs”, i-a spus Putin.

El a mai spus că Rusia a fost „puțin invidioasă” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii.

Președintele Xi Jinping i-a transmis lui Putin că este „sigur” că poporul rus îl va sprijini pe Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Știu că anul viitor vor avea loc alte alegeri prezidențiale în țara dumneavoastră. Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în atingerea prosperității țării în ultimii ani. Sînt sigur că poporul rus vă va sprijini ferm în eforturile dumneavoastră”, a declarat președintele Chinei.

Reuters notează că Xi l-a numit pe Putin „prietenul meu drag” și că liderul rus a folosit același termen pentru oaspetele său.

Xi Jinping este primul lider extern care se întîlneşte cu Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, ca urmare a deportării a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Referitor la acest aspect, diplomaţia chineză a cerut luni CPI, al cărei sediu se află la Haga, să evite orice „politizare” şi să respecte imunitatea şefilor de stat.

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-şi „folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune” din Ucraina. Propunerea chineză conţine însă doar declaraţii generale şi nu include niciun detaliu concret despre modul de încheiere a conflictului soldat pînă acum cu zeci de mii de morţi şi strămutarea a milioane de persoane.

Washingtonul şi aliaţii lor occidentali sînt sceptici în legătură cu motivaţiile Chinei, remarcînd faptul că pînă acum Beijingul a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea Ucrainei. După ce surse americane au afirmat că forţele ruse utilizează şi muniţii chinezeşti, China a replicat că SUA sînt cele care trimit arme pe cîmpul de luptă din Ucraina.

În ceea ce o priveşte, Londra şi-a exprimat luni speranţa că Xi Jinping va face presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru „a pune capăt atrocităţilor” din Ucraina.

Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, după revenirea în ţară preşedintele chinez ar putea avea o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa: digi24.ro