Putin amina cu o luna stagiul militar, ca urmare a saturatiei centrelor de recrutare, potrivit Kremlinului

Preşedintele rus Vladimir Putin a amînat cu o lună efectuarea stagiului militar în această Toamnă din cauza saturaţiei centrelor de recrutare, ca urmare a mobilizării parţiale pentru campania militară din Ucraina, a explicat Sîmbătă Kremlinul, transmite EFE.

"Acum centrele de înrolare sunt foarte saturate ca urmare a mobilizării parţiale. Pentru a nu agrava şi mai mult această congestie, s-a luat această decizie", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia RIA Novosti.

Peskov s-a declarat convins că decizia va permite combinarea atît a fluxului bărbaţilor mobilizaţi, cît şi a recruţilor care trebuie să-şi efectueze serviciul militar obligatoriu.

Circa 120.000 de persoane cu vîrste între 18 şi 27 de ani, care au fost chemaţi să se încorporeze, urmează să-şi înceapă serviciul militar obligatoriu la 1 Noiembrie, în loc de 1 Octombrie, aşa cum este tradiţia, scrie EFE.

Este vorba de 7.000 de ruşi mai puţin decît acum un an, deşi nimeni nu a explicat pînă acum motivul acestei reduceri, comentează EFE.

Militarii însărcinaţi cu mobilizarea parţială au explicat că aceşti recruţi nu vor participa la "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

Totuşi, această promisiune a fost încălcată deja încă de la începerea campaniei şi, potrivit presei, nimeni nu poate exclude posibilitatea ca, odată încheiat serviciul militar obligatoriu, aceşti recruţi, care vor fi trecuţi în rezervă, nu vor fi trimişi automat pe front în ţara vecină.

Potrivit legii, recruţii nu pot fi desfăşuraţi într-o ţară străină decît dacă Kremlinul declară legea marţială.

Putin a admis că s-au făcut erori în cadrul mobilizării parţiale şi a ordonat întoarcerea imediată acasă a acelor ruşi mobilizaţi din greşeală.

Mii de ruşi şi-au părăsit ţara de cînd preşedintele Putin a semnat, la 21 Septembrie, decretul de mobilizare parţială, aminteşte EFE.

Autorităţile ruse au avertizat totodată că pedeapsa pentru cei care încearcă să incendieze centrele de recrutare, ţinte a numeroase atacuri în ultimele săptămîni, este de pînă la 15 ani de închisoare. (AGERPRES)