PUTIN A DISCUTAT CU POROŞENKO DESPRE DETENSIONAREA CRIZEI UCRAINENE. PREŞEDINTELE UCRAINEAN A PREZENTAT UN PLAN DE PACE, DAR S-A PLÎNS DE O PRESUPUSĂ INCURSIUNE A UNOR TANCURI
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, despre modalităţile de detensionare a situaţiei în Ucraina, anunţă Kremlinul, citat de AFP.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a prezentat, joi, preşedintelui rus, Vladimir Putin, un plan de pace pentru Estul prorus şi s-a plîns de o presupusă incursiune de tancuri în teritoriul ucrainean, relatează AFP.
"Preşedintele ucrainean i-a prezentat lui Vladimir Putin planul de soluţionare a situaţiei din sud-estul Ucrainei", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse.
Aceasta este prima conversaţie între cei doi preşedinţi anunţată oficial de Kremlin.
"Cei doi preşedinţi au discutat şi despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale", a adăugat oficialul rus.
Chiar dacă Preşedinţia ucraineană a anunţat că discuţia de joi a fost "lungă şi substanţială", purtătorul de cuvînt al lui Poroşenko a subliniat că noul preşedinte al Ucrainei s-a plîns lui Putin de o presupusă incursiune a trei tancuri în teritoriul ucrainean.
"Poroşenko a calificat situaţia drept inacceptabilă", a scris purtătorul de cuvînt al preşedintelui pe pagina sa de Facebook, făcînd aluzie la informaţii potrivit cărora trei tancuri datînd din perioada sovietică au intrat în teritoriul ucrainean dinspre Rusia, o acţiune dezminţită de Moscova.
Potrivit Kievului, cei doi lideri "au discutat măsuri pentru încetarea focului şi pentru ajungerea la o soluţie paşnică".
Tensiunile persistă totuşi în estul Ucrainei, în special la Doneţk, unde o explozie - probabil un atentat - a vizat vehiculul unei lider al separatiştilor din oraş, Denis Puşilin, a anunţat pentru AFP o purtătoare de cuvînt a autorităţilor separatiste.
Puşilin "nu se afla în vehicul" în momentul producerii exploziei, au precizat autorităţile separatiste.
Jurnalişti ai AFP au auzit o explozie violentă, urmată de altele de intensităţi mai mici produse probabil de tiruri de artilerie, cu puţin timp înainte de ora locală 22.00.
Înainte de discuţia dintre Putin şi Poroşenko, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat "absenţa oricăror progrese în eforturile de calmare a violenţelor" şi continuarea "operaţiunii represive" a Kievului.
Rusia ia în calcul să depună un proiect de rezoluţie pe această temă la Consiliul de Securitate ONU. Scopul Rusiei este ca Ucraina "să înceaptă să aplice foaia de drum" elaborată în mai de preşedintele OSCE, elveţianul Didier Burkhalter, potrivit lui Lavrov.
El a cerut, de asemenea, o anchetă urgentă asupra unor informaţii despre utilizarea de bombe incendiare de către forţele ucrainene.
La Kiev, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, a apreciat că glonţul este în cîmpul Rusiei.
"Trebuie ca Rusia să înceteze să-i susţină pe separatişti. Trebuie să înceteze să trimită blindate şi camioane cu combatanţi înarmaţi în regiunile din Est", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă.
După ce a denunţat incursiunea unor tancuri ruseşti, preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile de la Kiev au reuşit să preia controlul total asupra frontierei cu Rusia.
"Am convocat o reuniune de urgenţă, iar comandanţii militari au anunţat reluarea controlului pe cei 100 de kilometri de frontieră care se aflau sub controlul rebelilor", a anunţat Preşedinţia ucraineană.
Un punct cheie al planului lui Poroşenko este crearea unor culoare umanitare cerute de Moscova pentru a li se permite civililor să părăsească zonele de conflict din estul ţării, unde violenţele s-au soldat cu 270 de morţi în două luni.
"Premierul" autoproclamat al "Republicii Populare Doneţk", Aleksandr Borodai, s-a arătat sceptic, joi, în privinţa capacităţii Kievului de a crea culoare umanitare.
Luptele continuă în estul Ucrainei, în principal la Slaviansk, un bastion prorus din regiunea Doneţk unde locuitorii sînt nevoiţi să îndure lipsa apei potabile şi adeseori a electricităţii. (Mediafax)