''PUIDGEMONT ESTE SI VA RAMINE PRESEDINTELE CATALONIEI'', AFIRMA VICEPRESEDINTELE ORIOL JUNQUERAS

Liderul separatist catalan Carles ''Puidgemont este și va rămîne președintele'' Cataloniei, a afirmat Oriol Junqueras, vicepreședintele guvernului catalan destituit de Madrid, într-un articol publicat duminică în cotidianul El Punt-Avui, relatează AFP.

''Carles Puigdemont este și va rămîne președintele țării și Carme Forcadell este și va rămîne președinta parlamentului și aceasta cel puțin pînă cînd cetățenii vor decide contrariul în cursul unor alegeri libere'', a scris el, denunțînd ''o lovitură de stat împotriva Cataloniei''.

''Nu putem recunoaște (...) niciuna dintre măsurile antidemocratice pe care Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy le-a adoptat de la Madrid'', a menționat Oriol Junqueras, la mai puțin de 48 de ore de la proclamarea independenței Cataloniei, un eveniment fără precedent în istoria Spaniei contemporane.

''Vom lua decizii care nu vor fi întotdeauna ușor de înțeles în următoarele zile'', a adăugat el, calificînd relația cu guvernul spaniol drept una de ''subordonare arbitrară, dificilă și de supunere''. ''Nu au încercat niciodată să ne convingă și au vrut întotdeauna să ne învingă'', a mai spus el.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a fost oficial desemnată pentru a conduce Catalonia, după destituirea executivului catalan și, potrivit presei, a 150 de responsabili ai administrației regionale.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ''stat independent luînd forma unei republici''.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliția catalană și să pună sub tutelă parlamentul regional.

Sursa: Agerpres