Publicația românească EVZ este somată de Rusia să șteargă numelui unui colonel rus dintr-un material

Redacția Evenimentul Zilei (EVZ) a primit o adresă oficială din partea Roskomnadzor, agenția rusă care se ocupă cu cenzura presei, în care solicită redacției ștergerea datelor personale ale unui colonel din Armată rusă lichidat într-un schimb de focuri în războiul din Ucraina, potrivit EVZ.

EVZ a precizat că adresa a venit inițial pe mail-ul redacției, însă, în lipsa unei reacții, aceasta a fost trimisă și prin poștă, cu confirmare de primire.

„În cadrul analizei contestației de către Roskomnadzor, s-a constatat că datele personale ale A.V. Stesev (nume, prenume, patronim, imagine fotografică, activitate profesională) au fost postate pe pagina de internet fără acordul corespunzător. Pentru a asigura protecția drepturilor subiectului datelor cu caracter personal, Roskomnadzor, reprezentînd interesele cetățenilor Federației Ruse în temeiul legii, solicită asistență pentru ștergerea datelor cu caracter personal ale A.V. Stesev de pe pagina de internet”, se arată în adresa trimisă de Roskomnadzor către Evenimentul Zilei, potrivit sursei citate.

În adresă se arată că „Federația Rusă pune un accent deosebit pe drepturile și libertățile umane și civile în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv protecția dreptului la viața privată și a familiei”.

De asemenea, în adresă se invocă legea federală nr. 152-FZ „cu privire la datele cu caracter personal” și se precizează că, în acest sens, ”Roskomnadzor a primit o scrisoare de asistenta în ștergerea datelor cu caracter personal postata pe pagina de Internet (...) fără acordul corespunzător”.

În articolul publicat de Evenimentul Zilei se precizau numele, prenumele, imaginea foto și activitatea profesională a unui colonel din Armata rusă, ucis în luptă.

„Să invadezi o țară și să fii deranjat că apar datele personale, fotografia și livretul militar al unui colonel din Armata rusă, ucis în luptă, este un exemplu de univers paralel în care trăiesc rușii sub Țarul de la Kremlin”, se arată în articolul în care EVZ a făcut publică adresa primită din partea Roskomnadzor.

Potrivit EVZ, care citează Wikipedia, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media, abreviat Roskomnadzor, este „Agenția executivă federală rusă responsabilă de monitorizarea, controlul și cenzura mass-media ruse”.