Păstrată într-un muzeu după Revoluţia bolşevică, celebra icoană ”Treimea” va fi returnată Bisericii Ortodoxe Ruse, la ordinul lui Putin

Preşedintele, Rusiei Vladimir Putin, a decis returnarea celebrei icoane „Treimea”, realizată de pictorul rus Andrei Rubliov în secolul al XV-lea, de la Galeriile Tretiakov, unde a fost expusă după Revoluţia bolşevică, înapoi în posesia Bisericii Ortodoxe Ruse, invocînd importanţa acestei icoane pentru credincioşii ruşi, conform unui anunţ făcut Marţi de Dmitri Peskov, purtător de cuvînt al Kremlinului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Treimea” de Andrei Rubliov este una dintre cele mai sfinte şi mai importante icoane din punct de vedere artistic ale Rusiei. Se crede că această icoană a fost pictată în onoarea Sfîntului Serghie de la Radonej, la Serghiev Posad, lîngă Moscova. Icoana reprezintă momentul biblic din Geneza 18 în care Sfînta Treime, luînd forma a trei îngeri, l-a vizitat pe patriarhul Avraam la Stejarul Mamvri pentru a-i da vestea bună că Sarra, femeia lui, va rămîne însărcinată, deşi era bătrînă. Cei trei îngeri s-au odihnit sub stejar, după care au pornit spre Sodoma şi Gomora.

Icoana, aflată din 1575 în Catedrala Sfînta Treime de la Lavra Treimii a Sf. Serghie, a fost mutată de cîteva ori în vremuri de restrişte. În 1929 a fost mutată de către bolşevici la Galeriile Tretiakov din Moscova.

În 2022 icoana a fost mutată înapoi la mînăstirea din Serghiev Posad, Lavra Treimii a Sf. Serghie, inima ortodoxiei ruse şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru anumite sărbători religioase.

Patriarhia Moscovei a anunţat, într-un comunicat, că icoana va fi expusă timp de un an la Catedrala Hristos Mîntuitorul din Moscova, înainte de a fi dusă înapoi la Serghiev Posad.

„Acest lucru este de interes pentru un mare număr de credincioşi din ţara noastră, pentru care este vorba despre un obiect sacru pe care nu-l doreau ascuns în vreun muzeu”, conform purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Duminică, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a anunţat că va transfera mormîntul lui Aleksandr Nevski, un prinţ din secolul XIII şi sfînt al Bisericii Ruse, unei alte mănăstiri, în cadrul unui efort de a „întări unitatea naţională”.