PROSTIREA POPORULUI CA POLITICA DE STAT PENTRU PLAHOTNIUC

Avînd tot ce le trebuie, moldovenilor le lipsesc doar Proiectul „Chişinău Arena” şi 1200 de km de asfalt

Grandoarea cu care Vladimir Plahotniuc lansează tot felul de proiecte aşa-zis de interes naţional lasă mască pe orice om de bună credinţă. Comportamentul lui dispreţuitor faţă de moldoveni şi frica iepurească de a sta liber de vorbă cu presa contrastează penibil-agresiv cu atitudinile sale prin care vrea să lase impresia că este şi un adevărat „tătuc binecuvîntat” al naţiunii. Absolut orice demers al lui, fie că este vorba despre mieroase acte de caritate, fie că este vorba de unele proiecte „de interes naţional”, ascunde un interes absolut meschin şi pervers – vrea astfel ca pe căi relativ democrate să-şi păstreze controlul absolut asupra ţării. Sîntem în an electoral, iar toate iniţiativele sale ţintesc cîştigarea ilicită a alegerilor, iar asta din perspectivele normelor europene. „Banda de strategi” care-l consiliază consideră că moldovenii vor fi suficient de prostiţi cu tot felul de proiecte de „interes naţional” încît să nu bage de seamă cum li se fură voturile.

Recent, Plahotniuc a lansat Proiectul „Chişinău Arena”, un fel de mare complex polisportiv. Aceasta este urgenţa sau necesitatea cea mai mare al chişinăuienilor, în condiţiile în care instituţii importante de patrimoniu sînt gata să se prăbuşească din cauză că nu sînt bani pentru repararea/consolidarea lor!!! Aceasta este urgenţa cea mai mare al chişinăuienilor, în condiţiile în care instalaţiile de salubrizare, de alimentare cu apă şi de încălzire sînt aceleaşi de acum peste jumătate de secol!!! Aceasta este necesitatea cea mai mare al chişinăuienilor, în condiţiile în care nu există o şosea de centură, proiecte de lărgire a străzilor sau de construire a unor parcări subterane şi supraetajate pentru dezafectarea traficului rutier!!! Et caetera! Da, domnilor, chişinăuienii au nevoie de o arenă naţională, de un stadion ultramodern pentru ţara fotbalului profesionist – Republica Moldova –, ale cărei stadioane sau săli de sport gem de suporteri la meciurile amicale sau oficiale, interne şi internaţionale!

Proiectul „Chişinău Arena” trebuie să aibă un dublu impact electoral – pentru alegerea „independentei” Silvia Radu şi pentru alegerile parlamentare. Dar crede cineva că acest proiect există cu adevărat şi că va fi şi finalizat? Poate că da. Poate că nu prea! Încă!

Circul electoral cu „Chişinău Arena”

Neseriozitatea acestei iniţiative s-a văzut încă din start – o dată cu anunţarea intenţiei, au fost proiectate şi nişte imagini video preluate neautorizat de la o companie franceză. Asta înseamnă, deci, că proiectul nu a fost întocmit încă. S-a scris în presă că terenul alocat construirii virtualei arene ar fi fost scos din circuitul agricol cu pierderi aproximative de vreo 90 de milioane de lei „amărîţi”. Totodată, aflăm din Ziarul de Gardă că pentru construcţia acesteia Statul ar fi alocat 200 de milioane de lei din fondul destinat reparaţiei drumurilor, aceştia fiind, reţineţi, bani prevăzuţi în bugetul anului 2018 din fonduri externe. Nu vi se pare că simţiţi un pic de duhoare de deturnare a destinaţiei unor bani?

Într-o primă fază, finul Andrian Candu a spus că pentru construirea aceste mega-arene era prevăzută în buget suma de 100 de milioane. Mai apoi, dîndu-şi seama că i-a luat-o gura pe dinainte, Candu a recunoscut cu candoare că a greşit, că suma poate fi de vreo două ori mai mare. Noi nu prea credem, căci suma poate fi cu mult, mult mai mare, luînd în calcul inclusiv cît trebuie să se fure obligatoriu din acest proiect. Iniţierea acestui proiect şi paşii făcuţi în direcţia realizării lui sînt atît de încîlciţi încît se pare că nu-i tratat cu responsabilitate deoarece nu se doreşte finalizarea lui.

Astfel, aflăm că, după examinarea amendamentelor înaintate la Proiectul Legii Bugetului de Stat, Guvernul a decis să susţină parţial construirea arenei prin reducerea a 200 de milioane din proiectul „Programul în sectorul drumurilor”. Cu toate acestea, proiectul nu este menţionat în Proiectul Legii Bugetului. Constatăm, aşadar, că finanţarea arenei urmează a fi făcută prin deturnarea banilor externi destinaţi drumurilor, bani veniţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Uniunea Europeană.

Extrem de interesantă ni se pare opinia lui Candu oferită Ziarului de Gardă, care a spus că „cele 200 de milioane de lei au fost redistribuiţi pentru proiectul Arena Chişinău din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, dar susţine că, de fapt, contribuţia finală a statului va fi stabilită în funcţie de ofertele investitorilor, iar rectificările de rigoare în bugetul de Stat se vor face în luna Iunie.” Păi se putea să nu se facă loc şi codiţelor unor investitori privaţi, căci, în final, doar nu Statul va trebui să fie proprietarul arenei, ci tot un „investitor privat de încredere” al clanului mafiot de la guvernare, nu-i aşa? Şi, uite aşa, se mai spală profitabil ceva bani din miliardul furat! Rămîne să vedem care vor fi reacţiile care vor veni de la BERD, BEI şi UE faţă de o astfel de deturnare de fonduri!

Date de ultimă oră despre Proiectul „Chişinău Arena

Pînă la urmă, chestia aceasta cu Proiectul „Chişinău Arena” pare a fi o afacere-cadou oferită de Plahotniuc finilor săi Candu şi Dorin Damir, acesta din urmă fiind şi cel care „a identificat amplasamentul”. Vineri, 23 Martie, ţineţi-vă, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede trecerea în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a 69 ha de pămînt care aparțin Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Stăuceni, suburbie a Capitalei. Pe acest teren urmează să fie construită „Arena Chișinău” cu o capacitate de pînă la 5000 de locuri. De asemenea, pe acel teren urmează să fie edificat un bazin olimpic, un aquapark, săli de antrenament etc. 59 de deputați au votat în lectura finală acest proiect de lege. Acum înţelegeţi ce afaceri bănoase vor gestiona finii Candu şi Damir, iar asta cu votul parlamentarilor scutieri ai naşului Plahotniuc?

Drumurile noastre toate se vor repara vreodată?

Tot omnipotentul Plahotniuc a mai emis din spatele grimaselor sale promisiunea fermă că doar anul acesta vor fi reparate sau reconstruite nu mai puţin de 1.200 de kilometri de drumuri în satele din Republica Moldova. Să te cruceşti, nu alta în faţa unei astfel de minuni! Reţineţi că reparaţia sau reconstruirea acestor km de drum nu poate fi inclusă în finanţările acordate de BERD, BEI şi UE proiectului „Programul în sectorul drumurilor”! Secretos cum îl ştim, nu a vrut să spună şi de unde va lua aceşti bani, declarînd că miniştri vor veni ulterior cu precizările de rigoare. Auzi, precizari de rigoare! Fiind sigur că nu mă ard, bag mîna în foc că tot ceea ce se va repara sau reconstrui în cadrul proiectului „Programul în sectorul drumurilor” va fi trecut în contul electoral al promisiunii personale a lui Plahotniuc, în folosul lui propagandistic şi al PDM! Veţi vedea!

Citind şi răscitind aceste iniţiative „grandioase şi cu grijă faţă de bunăstarea poporului” ale lui Plahotniuc, înţelegem mai bine că singura lui politică de Stat este prostirea moldovenilor. Crede cineva că de Proiectul „Chişinău Arena” au nevoie ca de aer moldovenii? De drumuri reparate chiar au nevoie, dar nu de minciuna privind provenienţa finanţărilor, iar asta dacă, într-adevăr, va fi timp să se repare 1200 de km de drumuri din satele moldoveneşti pînă în Decembrie sau pînă la alegeri. Un lucru nu pricep: de unde o fi scos lungimea asta de fix 1200 de km de drumuri de ţară? Oare doar atît a mai rămas de reparat? Nu cred!

Mihai CONŢIU