Proiectul de lege al BCS, ca musca-n curul calului!
Un proiect de sub-lege supt din ignoranță și ticăloșie politică
Mihai CONȚIU
Odată ajuns în Parlament, absolut orice politician este obligat ca, măcar în linii generale, să se familiarizeze și cu Dreptul internațional. Această obligație ține și de respectul față de alegători, dar, în mod special, îl și protejează pe parlamentar în fața tentației de a iniția proiecte legislative de-a dreptul cretine în raport cu Dreptul internațional. Chiar și în situația unei familiarizări aproximative cu Dreptul internațional, deputatul care vrea să inițieze un astfel de proiect este obligat să se consulte cu specialiști calificați în domeniu. Mergînd pe cont propriu, din ignoranță, ne putem pomeni, la un moment dat, ca o majoritate parlamentară la fel de ignorantă să voteze o lege ”anti-lege” nu doar penibilă, dar și nocivă din perspective interpretative și de aplicabilitate.
În acest context, ne referim la un proiect legislativ înregistrat la Parlament inițiat și, parcă, conceput de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Bătrîncea și Constantin Starîș. Auziți minunăție! Cei doi au spus că proiectul lor legislativ l-au botezat „Legea neutralității permanente”, a Republicii Moldova, bineînțeles! Ei își argumentează această inițiativă ”genială” prin faptul că, ”deși în Constituția Republicii Moldova este stipulat că aceasta este o țară neutră, situația din ultimul timp dictează revenirea la acest subiect, pentru a asigura un set de mecanisme funcționale, care ar garanta neutralitatea Republicii Moldova”. Potrivit deputaților BCS, ”Legea neutralității permanente ar permite să identificăm răspunsuri la mai multe întrebări, legate de inviolabilitatea frontierelor, condițiile cooperării în domeniul militar, prezența forțelor străine pe teritoriul Republicii Moldova, condițiile de acordare a asistenței umanitare, cooperarea militară cu ONU, rolul autorităților publice în procesul de consolidare a neutralității”.
Această inițiativă legislativă se vrea a fi serioasă prin însăși ”autoritatea autorilor” – Starîș este jurnalist, iar Bărtîncea, culmea-culmilor, are o Diplomă de masterat în Drept Internațional, dobîndită la Universitatea Slavonă din Moldova. În aceste condiții, avem pretenții nu de la Starîș, ci de la Bătrîncea! Facem această afirmație deoarece stupizenia inutilă a acestui demers derivă din faptul că nu poți elabora o Lege care, în esență, e o sub-lege în raport cu înscrisul constituțional potrivit căruia Republica Moldova este o Țară neutră.
În ziua de 6.III.2022, sub titlul ”SUA recunosc și garantează statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, Moldova Suverană scria:
”Putem spune că ziua de Duminică, 6 Martie 2022, devine o zi istorică pentru Republica Moldova. Potrivit Dreptului internațional, deși în Constituție este stipulat faptul că Republica Moldova este o „Țară neutră”, acest înscris este unul pur declarativ atîta timp cît statutul de neutralitate nu este recunoscut și garantat internațional. Duminică, aflat într-o vizită la Chișinău, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, printre altele, a făcut și această declarație de o importanță fundamentală pentru Statul Republica Moldova: „Moldova a ales calea democrației, a economiei incluzive, a apropierii de instituțiile europene. SUA vor sprijini Moldova pe acest drum, cu respectarea principiului neutralității înscrise în Constituția sa. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție”. Această declarație a înaltului demnitar american confirmă oficial că SUA recunosc și garantează statutul de neutralitate al Republicii Moldova, statut care, prin extensie, atrage recunoaștere și garanție și din partea NATO, dar și de către UE.”
În consecință, fără să greșim cu nimic, exprimîndu-ne mai plastic, putem compara lejer acest proiect de lege al BCS cu muștele care bîzîie supărător pe la curul calului! Vă dați seama cît de aberantă e această inițiativă? Cu alte cuvinte, Starîș și Bătrîncea vor o Lege care să legifereze un înscris constituțional! O lege mai presus de Constituție, de parcă nu Constituția, cea în care este stipulată neutralitatea Țării, este Legea Supremă în Stat! Ca la spitalul de psihiatrie, nu în Parlament, sau ca-n Rusia lui Putin!
Frustrarea lor este generată de faptul că tocmai SUA recunosc și garantează neutralitatea Republicii Moldova. Această recunoaștere lasă fără replică și Rusia, care și ea recunoaște neutralitatea Republicii Moldova. În acest context, Rusia nu poate invada Republica Moldova la fel cum a făcut cu Ucraina. Cum să invadezi o Țară a cărei neutralitate e recunoscută și de rivalul ei de moarte, SUA?
Inițiativa legislativă a celor doi deputați, pe de altă parte, are și caracter diversionist, dorind să se creeze percepția, în rîndul celor mulți, că această recunoaștere ar fi nulă fără tîmpenia lor legislativă, că, la nevoie, ”poporul eliberator rus” ar putea interveni militar în Republica Moldova ca să instaureze neutralitatea deplină a Țării asupra căreia atentează ”neonaziștii de la guvernare”! După o astfel de ispravă de analfabet juridic, în locul celor de la Universitatea Slavonă, i-aș retrage masterul în Drept Internațional al lui Bătrîncea! Prea e suptă din ignoranță și ticăloșie politică o astfel de sub-lege! Observăm, așadar, că suntem în fața unei tentative de destabilizare națională moștenite din nostalgii sovietice!
P. s. Cei doi deputați, printre altele, spun că ”Legea neutralității permanente ar permite să identificăm răspunsuri la mai multe întrebări, legate de (…) prezența forțelor străine pe teritoriul Republicii Moldova. Singura forță străină de ocupație aflată ilegal în Republica Moldova sunt soldații ruși din Transnistria. Oare Bătrîncea și Starîș vor ca această Lege ”să protejeze cu neutralitate” ocupația militară rusă din Transnistria?