Proiect de lege prin care Rusia declară ilegală predarea către Ucraina a Peninsulei Crimea în timpul URSS

Deputaţi ai partidului pro-Kremlin Rusia Unită au prezentat, Luni, în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului federal, un proiect de lege care declară ilegală predarea către Republica Sovietică Socialistă Ucraineană (RSS Ucraineană) a Crimeii în 1954, cu o săptămînă înainte de împlinirea a zece ani de la anexarea peninsulei de către Federaţia Rusă, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"A se declara ilegală decizia de a scoate regiunea Crimeea din cadrul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFSR) şi de a o include în cadrul RSS Ucrainene în 1954", se arată în proiectul de lege publicat în baza de date a Dumei cu privire la scopul său.

De asemenea, deputaţii au denunţat faptul că această decizie a fost "adoptată prin intermediul unor acte normative lipsite de forţă juridică şi care au încălcat Constituţia RSFSR şi a Uniunii Sovietice" şi "nu corespund principiilor de bază ale statului de drept şi ale dreptului internaţional".

Este vorba de decizia luată de secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov, care a aprobat transferul teritoriului în Februarie 1954.

După destrămarea URSS, Crimeea şi oraşul autonom Sevastopol, bază a Flotei ruse din Marea Neagră, au făcut parte din Ucraina independentă pînă în 2014, cînd au fost anexate de Rusia la 18 Martie.

În urma înlăturării de la putere a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, în luna Februarie a aceluiaşi an, locuitorii din Crimeea au votat pentru independenţa faţă de Ucraina în cadrul unui referendum separatist recunoscut de Rusia, dar condamnat de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale.

Un miting cu ocazia celei de-a zecea aniversări este preconizat pentru lunea viitoare în Piaţa Roşie, la care ar putea să participe şi preşedintele rus Vladimir Putin, la o zi după alegerile prezidenţiale pe care le va cîştiga fără dubii, în lipsa oricărei concurenţe şi opoziţii reale.