PROGRAME DE SUPORT PENTRU INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII
Dacă la începutul pandemiei autoritățile vorbeau despre oportunitatea digitalizării economiei, crizele care au venit în avalanșă la finele anului precedent au dat peste cap o serie de planuri și unele programe au rămas fără finanțare. Relansarea lor este una din actualele preocupări, a declarat Sergiu Gaibu, ministrul economiei, în cadrul unei conferințe de presă consacrate programelor de sprijin a mediului de afaceri.
„Lucrăm și asupra actualizării condiționalităților. Realitățile dictează obiective noi”, a afirmat oficialul, citat de IPN. Sergiu Gaibu a exemplificat companiile din e-commerce și de livrare la distanță, care vor putea să solicite suport nu numai pentru latura digitalizării, dar și pentru alte componente ale afacerii.
Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), va oferi în anul curent un suport financiar de circa 140 de milioane de lei mediului de afaceri. Din această sumă, 85 de milioane lei vor fi alocați direct antreprenorilor, prin intermediul a șase programe de stat existente, care au fost extinse, și prin intermediul a cinci programe noi, care sînt în proces de dezvoltare. 15 milioane lei vor fi direcționați către majorarea fondului de garantare a creditelor.
Doar în ultimele două luni, prin programele de stat au fost finanțate 297 de proiecte, în valoare de 61 de milioane lei. Sub aspectul cooperării IMM-urilor cu instituțiile financiare, pe parcursul anului 2021 au fost emise 468 de garanții, cu o valoare de 388 de milioane de lei, iar în economie s-au investit 1134 milioane de lei.
Pe lîngă aceasta, Organizația pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijloci, care este instituția de implementare a politicilor ministerului, a beneficiat în ultimii ani de suportul substanțial al UE pentru a consolida mijloacele de stat dedicate dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Pe linia Programului de atragere a remitențelor în economie, Programului „Femei în afaceri” sau „Start pentru tineri” etc. se dezvoltă afaceri și cooperări care deschid noi locuri de muncă, oferă salarii onorabile, instruiri performante, notează autoritățile.
Un sondaj recent arată că doar 30 la sută din IMM-uri cunosc întregul spectru de suport pe care îl poate oferi ODIMM. Bunăoară, bugetul anului în curs doar pentru programul „Start pentru tineri” este de 20 de milioane de lei, iar pentru „PARE 1+1” se alocă 30 de milioane de lei. Alte programe cu finanțare sînt „A doua șansă”, dedicat întreprinderilor intrate în dificultate, „Retehnologizare”, „Turism rural”, „Transformare digitală”, „Întreprinderi sociale.
Sursa: IPN