Producţia romaneasca Blue Moon a cistigat premiul pentru cel mai bun film la San Sebastian

„Crai nou/Blue Moon”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, care urmăreşte călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare, a cîştigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian, Scoica de Aur, scrie news.ro.  

„Acest premiu este un omagiu adus artiştilor care vor să vorbească şi să-şi exprime creativitatea feminină şi creativitatea în general”, a declarat pe scenă Alina Grigore.

Irina se luptă să aibă o studii superioare şi să scape de violenţa din familiei ei disfunţională. O experienţă sexuală ambiguă îi va impulsiona intenţia de a lupta contra violenţei din familia ei. Alina Grigore este cunoscută pentru rolul din „Ilegitim” (2016), regizat de Adrian Sitaru, cu care a scris scenariul, şi care a fost premiat în secţiunea Forum a Berlinalei. Înainte de asta, ea a jucat, între altele, în serialele „Îngeraşii” şi „Aniela”.

De asemenea, la gala de închidere a festivalului, lungmetrajul „Carbon”, producţie Republica Moldova – România regizată de Ion Borş, a cîştigat premiul WIP Europa, în valoare de 10.000 de euro. Filmul va beneficia şi de servicii de prost-producţie şi prezentarea în Marché du Film – Festival de Cannes 2022.

Treisprezece producţii din 15 ţări au concurat pentru trofeul Kutxabank-New Directors în valoare de 50.000 de euro.

În secţiunea New Directors, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, a fost selectat „Marocco”, semnat de Emanuel Pîrvu.

Selectat aici a fost şi „Between Two Dawns”, scris şi regizat de Selman Nacar, o coproducţie Turcia – Franţa – România, o dramă cu accente de thriller a cărei acţiune se petrece pe parcursul a 24 de ore.

În secţiunea Nest, dedicată proiectelor tinerilor cineaşti, a fost inclus şi scurtmetrajul românesc „Planuri de vacanţă”, de Alexandru Mironescu.

Lista cîștigătorilor

Marele premiu – „Blue Moon” de Alina Grigore (România)

Premiul special al juriului – Lucile Hadzihalilovic – „Earwig” (Marea Britanie, Franţa, Belgia)

Cel mai bun regizor – Tea Lindeburg – „Du som er i himlen/As in Heaven” (Danemarca)

Scoica de Argint pentru cea mai bună actriţă, ex aequo, a fost acordat actriţelor Flora Ofelia – „Du som er i himlen” şi Jessica Chastain – „The Eyes of Tammy Faye”

Scoica de Argint pentru cel mai bun rol secundar – distribuţia filmului „Quién lo impide/Who’s Stopping Us” de Jonás Trueba (Spania)

Cel mai bun scenariu – Terence Davies pentru „Benediction” (Marea Britanie)

Premiul juriului pentru cea mai bună imagine – Claire Mathon pentru „Enquête sur un Scandale d’état/Undercover” (Franţa), regia Thierry de Peretti

Premiul Kutxabank-New Directors – Lena Lanskih – „Nich’ya/Unwanted” (Rusia)

Trofeul Zabaltegi-Tabakalera a revenit filmului „Vortex” de Gaspar Noé (Franţa)

Trofeul secţiunii Horizontes a fost acordat producţiei „Noche de fuego/Prayers for the Stolen” – Tatiana Huezo (Mexic, Germania, Brazilia, Qatar)

Cîştigătorul premiului pentru „cel mai bun film european”, decis de public, a fost „Ouistreham/Between Two Worlds” – Emmanuel Carrère (Franţa)

Premiul FIPRESCI – `Quién lo impide`, de Jonás Trueba

Premio del Publico Ciudad de Donostia „Petite maman” – Céline Sciamma (Franţa)