PROCURORUL-SEF EUROPEAN LA CHISINAU: NU POTI SA AI O TARA CURATA, FARA UN SISTEM DE JUSTITIE CURAT
Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, spune că nu poți să ai o țară curată, fără un sistem de justiție curat. Și dacă ai un sistem de justiție curat nu poți să ai o țară curată, dacă la acest lucru nu contribuie toată societatea. Kövesi a mai spus că nu este suficient să faci investigații, să ai oameni condamnați pentru corupție, fără să ai și alte măsuri. Or, corupția trebuie prevenită, trebuie să existe un sistem de educație în anticorupție, transmite IPN.
„Lupta împotriva corupției nu se poate desfășura o lună-două și după asta luăm o pauză, plecăm în vacanță. Este o luptă continuă și cu toții trebuie să fim conștienți de asta. Rezultatele nu vin imediat, trebuie trenate mecanisme solide, trebuie întărite instituțiile, trebuie o legislație bună, trebuie să existe o voință politică. Cel puțin la întîlnirile pe care le-am avut am înțeles că ea există, există o mare dorință de reformare, de a face instituțiile din sistemul judiciar independente. Dar trebuie să înțelegem că aceste schimbări nu vin peste noapte”, a declarat procurorul-șef european pentru presa de la Chișinău.
Procurorul-șef european consideră că este necesar în primul rînd să fie îmbunătățit nivelul de detecție. „În cazul în care vor exista anchete comune a organelor de drept din Republica Moldova și Parchetul European, cu siguranță, tot ceea ce se află pe teritoriul a tuturor statelor membre, putem furniza informații, la cerere putem să furnizăm probe, putem să furnizăm anumite date. Parchetul European are acces la toate bazele de date, atît la nivel național, cît și la nivel european”, a notat Laura Codruța Kövesi.
Potrivit ei, anchetele comune ar permite acordarea sprijinului pentru recuperarea prejudiciilor cauzate. „Competența Pachetului European este limitată la infracțiuni de fraudă financiară, în special fraudă cu fonduri europene, fraudă cu TVA, iar infracțiuni de corupție, spălare de bani și crimă organizată, dacă sînt în conexiune cu aceste fraude. În măsura în care vom avea informații din partea autorităților moldovenești, din partea colegilor procurori sau polițiști din Moldova, că anumiți cetățeni moldoveni sau firme reprezentate de cetățeni moldoveni sînt implicați în astfel de activități, cu siguranță putem deschide o anchetă. Putem ajuta colegii noștri în a identifica bunuri, a sechestra bunuri sau a investiga persoanele respective”, a mai spus Laura Codruța Kövesi.
La Chișinău, Laura Codruța Kövesi a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavrilița și cu ministrul justiției, Sergiu Litvinenco. Astăzi, urmează să fie semnat un acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre Parchetul European și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor căutate. De asemenea, Laura Codruța Kövesi are planificate întrevederi cu responsabilii de coordonarea asistenței UE, procurorii din domeniul combaterii corupției și crimei organizației, cu reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii în materie de corupție și spălare a banilor, dar și cu reprezentanți ai societății civile.
Sursa: IPN