PROCURORUL GENERAL INTERIMAR POATE INITIA ELIBERAREA LUI RUSLAN POPOV DIN FUNCTIE

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, poate iniția eliberarea lui Ruslan Popov din funcția de adjunct al procurorului general, din care este suspendat momentan. Consiliul Superior al Procurorilor a luat act de demersul lui Dumitru Robu cu privire la raporturile juridice de muncă ale lui Ruslan Popov, transmite IPN.

Ruslan Popov a declarat în cadrul ședinței CSP că în lista funcțiilor vacante nu se regăsesc toate locurile vacante disponibile, inclusiv funcții de conducere. Ba mai mult, potrivit lui, CSP și-a arogat dreptul să decidă că adjunctul procurorului general își poate alege doar o funcție executivă, nu și una de conducere pentru care el ar putea opta. „Consider că expunerea funcțiilor vacante în lista publică nu este o discreție a cuiva. Nu trebuie să decidă care funcție le scoatem, care nu le scoatem. Se scot toate funcțiile publice. În sensul acesta, după mine, orice omisiune, orice ascundere a funcțiilor vacante ar presupune de fapt un abuz sau o depășire a atribuțiilor”, a afirmat Ruslan Popov.

La rîndul său, Dumitru Robu a menționat că Procuratura Generală urmează a fi reorganizată și optimizată și, din acest considerent, nu pot fi prezentate toate informațiile. Ruslan Popov a avut la dispoziție 15 zile pentru a-și alege o funcție vacantă, însă acest termen a expirat. „Și încă un moment, în Legea cu privire la procuratură e scris negru pe alb – în funcție de procuror și nicidecum nu este menționat în funcție de procuror conducător. Pentru funcția de procuror conducător, după cum cunoașteți, urmează concurs”, a mai spus procurorul general interimar.

Consiliul Superior al Procurorilor li-a anunțat decizia după aproximativ o oră de deliberări: „A lua act de demersul procurorului general interimar și a remite materialele aferente subiectului procurorului general interimar pentru demararea procedurilor administrative”. Doi membri au formulat opinii separate. Acestea vor fi publicate ulterior.

Ruslan Popov este cercetat pentru îmbogățire ilicită. El a fost reținut pe 9 octombrie, iar ulterior a fost plasat sub control judiciar.

Sursa: IPN