PROCURORUL GENERAL CERE CC CONTROLUL NORMELOR CARE II PREVAD CALITATEA DE MEMBRU CSS

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat, marți, cu o sesizare la Curtea Constituțională, în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au stabilit procurorului general calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate.

Decizia de a sesiza Înalta Curte survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, din 10 august, în cadrul căreia președintele CSS a obiectat procurorului general lipsa urmăririlor penale ale mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitînd, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte, precizează un comunicat de presă al Procuraturii Generale. Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat și, prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor. Analizînd subiectul, Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea calitatea procurorului general de membru din oficiu al CSS.

Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat (inițiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016). Potrivit PG, atît sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituției în partea procesului de legiferare, cît și în fond, legea contravine Legii Supreme, democrațiile moderne necunoscînd astfel de practici. Procuratura consideră necesară suspendarea acţiunii prevederilor contestate, prin care a fost instituit procurorul general drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Înaltei Curți.

Sursa: IPN