Primele efecte pozitive ale masurilor lui Biden: A scazut numarul copiilor care sufera de foame

Planul de ajutor de urgenţă pentru familii susţinut de Administraţia Preşedintelui american Joe Biden şi intrat în vigoare în Martie pare să producă primele efecte pozitive, cu o scădere a numărului de copii care suferă de insuficienţă alimentară, relevă un studiu publicat săptămîna aceasta de Biroul de statistică, transmite AFP, potrivit agerpres

Potrivit rezultatelor unui studiu privind „pulsul gospodăriilor” americane (House Pulse Survey), „scăderea numărului de familii cu copii care au semnalat insuficienţă alimentară şi dificultăţi în achitarea cheltuielilor de gospodărie poate fi legată de cecurile acordate sub forma creditelor fiscale pentru copii” (tax credit).

Planul de salvare american, în sumă de 1.900 miliarde de dolari, a fost aprobat definitiv de Congres la 10 Martie şi promulgat a doua zi de Biden, care la instalarea sa la Casa Albă a deplîns situaţia „scandaloasă” a SUA, prima putere economică a lumii, dar unde milioane de oameni suferă de foame.

„Un cămin din şapte în America şi mai mult de unul din cinci în cazul familiilor de culoare şi latino au raportat că nu mănîncă suficient. Este vorba de peste 30 de milioane de adulţi şi 12 milioane de copii”, a subliniat Biden în Februarie.

Una din principalele măsuri ale planului de salvare o reprezintă extinderea indemnizaţiilor acordate de administraţia financiară a SUA (IRS) pentru îngrijirea copiilor din familiile mai modeste, care erau excluse pînă acum.

De la jumătatea lui Iulie, „circa 35 de milioane de familii au primit prima plată lunară mergînd pînă la 300 de dolari pentru fiecare copil de pînă la 5 ani şi pînă la 250 de dolari pentru fiecare copil de la 6 la 17 ani”, a indicat Census Bureau.

Aceste plăţi urmează să continue pînă în Decembrie. Vineri, Departamentul Trezoreriei a anunţat că statul a procedat la o a doua deducere sub formă de credite fiscale în sumă totală de 15 miliarde de dolari.

„Astăzi, 61 de milioane de copii din America beneficiază de aceste credite fiscale anticipate pentru copii, ajutînd familiile să pună mîncare pe masă şi să răspundă necesităţilor generaţiei următoare”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, într-un comunicat.