Prima scădere anuală a prețurilor de producție din Germania, începînd din Noiembrie 2020

Preţurile de producţie în Germania au scăzut peste aşteptări în Iulie, primul declin în mai mult de doi ani şi jumătate, atenuarea presiunilor provocate de preţul energiei adăugîndu-se speranţelor că inflaţia s-ar putea atenua şi mai mult în cea mai mare economie europeană, transmite Reuters.

Conform datelor Oficiului federal de statistică (Destatis), preţurile de producţie au scăzut cu 6% în Iulie, faţă de perioada similară din 2022, cînd se resimţeau puternic efectele războiului din Ucraina. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin anual de 5,1%.

Este prima scădere anuală din Noiembrie 2020 şi cel mai sever declin din Octombrie 2009 – în timpul crizei financiare.

Preţurile la energie au scăzut cu 19,6% în Iulie, faţă de perioada similară din 2022, în timp ce preţul electricităţii a înregistrat un declin de 30%. Excluzînd preţul energiei, preţurile de producţie în Germania au crescut cu 2% în Iulie, faţă de perioada similară din 2022.

În ritm lunar, preţurile de producţie în Germania au scăzut cu 1,1% în Iulie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 0,2%. Indicele privind preţurile de producţie în Germania este considerat un indicator cheie pentru inflaţie, care în Iulie s-a atenuat la 6,5%.