PRIM-MINISTRUL ION CHICU A PARTICIPAT LA FORUMULUI INVESTITIONAL BERD

Ion Chicu, în discuții cu președintele BERD: „Contăm pe sprijinul continuu al BERD care este unul din principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova”

să investească în proiectele majore menite să crească standardele de viață a cetățenilor Republicii Moldova”, declarația a fost făcută în cadrul unei ședințe a dlui. Ion Chicu, premierul Republicii Moldova cu dl. Suma Chakrabarti, președintele BERD.

În context, prim-ministrul a mulțumit pentru invitația de a participa la primul Summit Investițional al Statelor PaE și a exprimat interesul pentru dezvoltarea continuă a parteneriatului strategic cu BERD.

„Contăm pe sprijinul continuu al BERD, în calitate de unul din principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, pentru implementarea proiectelor menite să ridice standardele de viață în Republica Moldova, prin implementarea acestora în diverse domenii, precum securitatea energetică, dezvoltarea sectorului privat și a celui bancar, dar și implementarea sistemului electronic de achiziții publice”, a spus Ion Chicu.

De asemenea, premierul a propus inițierea negocierilor semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Totodată, Ion Chicu a menționat că Republica Moldova va aprecia suportul pentru asistența tehnică în implementarea procesului de restructurare a întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”.

 

Premierul Ion Chicu, către prim-ministrul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk: „Furnizarea gazelor este cel mai important subiect pentru noi”

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întîlnire bilaterală cu omologul său ucrainean, Oleksiy Honcharuk. În cadrul discuțiilor, prim-ministrul Chicu a subliniat deschiderea Guvernului privind consolidarea relațiilor de parteneriat cu țara vecină în diverse domenii, precum: securitatea regională, protecția ecologiei bazinului rîului Nistru, sectorul energetic și cel al transporturilor, inclusiv intensificarea cooperării la frontiera de stat. Mai exact, premierul Chicu a reiterat inițiativa de a deschide încă două puncte de control comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean.

„Dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor cu Ucraina este una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova. Vreau să reafirm disponibilitatea noastră pentru un dialog interguvernamental deschis și activ. Sînt sigur că, prin eforturi comune, vom putea dezvolta o dinamică pozitivă a cooperării noastre bilaterale”, a declarat Ion Chicu.

La rîndul său, Șeful Executivului ucrainean a susținut importanța activizării interacțiunii bilaterale reciproc avantajoase, confirmînd deschiderea Kievului în promovarea dialogului dinamic pe direcțiile de interes comun. În context, a fost remarcată importanța lucrărilor ăn cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale.

Pe finalul discuției, șeful Executivului de la Chișinău și-a exprimat încrederea că se vor găsi soluții reciproc avantajoase în orice situație, astfel încît să îmbunătățească viața cetățenilor.

 

Premierul Ion Chicu, la întîlnirea cu prim-ministrul Belarusiei: „Vrem să creștem exporturile produselor moldovenești pe piața belarusă”

În marja Forumului Investițional BERD, premierul Ion Chicu s-a întîlnit cu prim-ministrul Republicii Belarus, Serghei Rumas.

Părțile au au apreciat relațiile bilaterale prietenoase și au confirmat deschiderea reciprocă pentru valorificarea la maxim a potențialului comercial-economic între cele două țări, întrucît în ultima perioadă se atestă o scădere a produselor moldovenești exportate pe piața din Belarus. În anul precedent, valoarea exporturilor a constituit peste 87 mil. de dolari, iar, în total, volumul comercial a depășit 215 mil. de dolari.

De asemenea, prim-miniștrii au abordat perspectivele de cooperare în mai multe proiecte de importanță națională, precum: inițiativa de construcție a drumurilor în RM de către companiile belaruse, urgentarea liberalizării transporturilor în regim bilateral, dar și încheierea contractelor pe termen lung pentru realizarea produselor agricole moldovenești pe piața belarusă.

Totodată, premierul Ion Chicu l-a invitat pe omologului său belarus, Sergei Rumas, într-o vizită, în țara noastră, în perioada următoare.

Sursa: gov.md