PRIM-MINISTRUL CHICU A DISCUTAT CU COMISARUL PENTRU DREPTURILE OMULUI AL CONSILIULUI EUROPEI
Ion Chicu a discutat cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, doamna Dunja Mijatović. Premierul i-a mulțumit dnei Mijatović pentru sprijinul constant al Consiliului Europei și deshiderea pentru a asista Republica Moldova pe calea reformelor.
A fost menționat faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Pînă în prezent, Convenția a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei și semnată de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova.
Au fost prezentate principalele documente de politici la nivel național, printre care Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022, Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pe anii 2018-2023, Strategia Națională de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018 – 2023, etc. Se definitivează elaborarea Strategiei Sănătate 2020 – 2030 și Strategiei Educație, 2020 – 2030, care are un capitol aparte dedicat educației incluzive. Și-a reluat activitatea Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.
O atenție sporită este acordată Programului de susținere a persoanelor aflate în dificultate. În context, premierul a menționat: „În ultimii 2 ani, au fost majorate substanțial salariile medicilor, dar și a profesorilor. Creăm condiții oportune pentru a opri exodul specialiștilor”.
Cele trei instituții pentru drepturile omului din Republica Moldova – Biroul Relații Interetnice, Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității se reunesc o dată în trimestru și conlucrează activ.
Totodată, 54 mediatori comunitari își desfășoară activitatea la nivel național. Pentru asigurarea activității acestora, din buget au fost alocați 3,5 mln. lei.
Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM