PRIM-MINISTRA NATALIA GAVRILITA A VIZITAT ASTAZI O VOLUNTARA DE 85 DE ANI CARE GAZDUIESTE O FAMILIE REFUGIATA DIN UCRAINA
Fosta profesoară de limbă franceză, Maria Smeșnaia, (85 de ani) este una dintre voluntarele care, de cîteva zile găzduiește o familie de refugiați din Ucraina: o fetiță de șapte ani, împreună cu mama și bunica ei. Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat astăzi familia pentru a-i mulțumi gazdei pentru implicare și pentru sprijinul pe care îl oferă.
Femeile au ajuns în casa Mariei Smeșnaia în toiul nopții, după ce au parcurs un drum lung din regiunea Nikolaev, Oceakov, un orășel militar din Ucraina și pînă la frontiera cu Moldova. Familia gazdă a avut grijă să le ofere tot necesarul.
Maria Smeșnaia: „Cînd am aflat că au început a veni oameni refugiați din Ucraina am decis imediat să mă implic și să ofer cazare pentru o familie, în casa mea. Simțeam că așa pot ajuta și eu, măcar puțin, la efortul enorm pe care îl are de făcut țara noastră în această perioadă dificilă”, spune femeia.
Și Nadejda Mocanu, fiica profesoarei, găzduiește în casa ei alți trei refugiați, rude cu cei din casa mamei sale - alte două femei de 50 ani și, respectiv, 85 ani și un bărbat de 90 ani. Ea consideră că e firesc că cetățenii Republicii Moldova să se implice și să ajute ucrainenii care fug din calea războiului.
Familia Sadovaia, oamenii adăpostiți de Maria Smeșnaia, au ajuns pentru prima dată la Chișinău. Ei spun că sînt uluiți de ospitalitatea și deschiderea cetățenilor Republicii Moldova. Svetlana Sadovaia spune că deși aici se simt în siguranță și sînt primiți cu multă căldură totuși își doresc să poată reveni cît mai repede acasă. Pînă atunci, Svetlana este gata să-și găsească un loc de muncă, iar Alexandra, fiica ei de 7 ani, să meargă la școală.
Natalia Gavrilița a menționat că datorită unei decizii aprobate astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale, copiii din familiile refugiate din Ucraina pot frecventa instituțiile de învățămînt general din Republica Moldova. În acest scop, Ministerul Educației și Cercetării va elabora și aproba mecanismul de încadrare a copiilor din familiile refugiate în școli și grădinițe.
„Gestul de care ați dat dovadă oferind un cămin acestei familii este incredibil. La fel ca și dvs., și alte mii de familii de moldoveni s-au implicat să ajute, fiecare cum a putut, refugiații din Ucraina. Doar grație mobilizării întregii societăți, Guvernul reușește să gestioneze un flux atît de mare de refugiați și să elaboreze mecanisme eficiente de protecție și sprijin. Empatia și ajutorul reciproc contează foarte mult în situațiile de criză, cum este cea pe care o traversăm în prezent”, a spus Natalia Gavrilița.
De asemenea, prim-ministra a încurajat femeile refugiate și le-a asigurat că autoritățile Republicii Moldova sînt alături de cetățenii ucraineni prin oferirea asistenței necesare, dar și crearea condițiilor de muncă pentru aceștia. Natalia Gavrilița a menționat în acest sens, platforma electronică (dopomoga.gov.md) pentru obținerea IDNP-ului Republicii Moldova de către cetățenii ucraineni refugiați în țara noastră, în baza căruia vor putea beneficia de servicii publice pe teritoriul Republicii Moldova.
Sursa: gov.md