Presedintele Turciei este de parere ca Rusia trebuie sa returneze teritoriile ocupate in Ucraina, inclusiv Crimeea

Recep Erdogan susține că, fără îndoială, nu ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriul ocupat în Ucraina de la începutul invaziei. În opinia Președintelui turc, Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, iar Putin ar trebui să returneze teritoriile ocupate abuziv, inclusiv Peninsula Crimeea. Totodată, Erdogan a subliniat că nici o invazie nu poate fi justificată. Putin nu va recunoaște că a greșit, așa cum nici un lider nu recunoaște asta, a spus însă liderul Turciei.

Președintele Turciei este la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Recep Erdogan a vorbit despre războiul din Ucraina și despre ce a discutat cu Vladimir Putin în Uzbekistan, într-un interviu acordat PBS.

Dialogul pe care Recep Erdogan l-a avut cu Judy Woodruff, de la PBS

Judy Woodruff: Ați spus, săptămîna aceasta, că războiul ar trebui să se termine cît mai curînd posibil. Cum credeți că se va termina și cît de repede?

Recep Erdogan: Cel mai important, atitudinea Rusiei va fi foarte, foarte importantă aici. În Uzbekistan, m-am întîlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el, care îmi arată că este dispus să pună capăt acestei situații cît mai curînd posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care decurg lucrurile în acest moment este destul de problematic. 200 de ostatici vor fi schimbați în urma unui acord între părți. Cred că se va face un pas semnificativ înainte.

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina de cînd a început invazia în Februarie? Ar trebui să fie asta parte din soluția la acest conflict?

Recep Erdogan: Nu și, fără îndoială, nu. Cînd vorbim de acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va restabili pacea în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?

Recep Erdogan: Din 2014, vorbim despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați elibera și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut nici un pas înainte.

Judy Woodruff: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat voința poporului ucrainean de a-și apăra țara?

Recep Erdogan: Nici un lider nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și în Ucraina. Credeți că atunci cînd Zelenski merge înainte, simte că a făcut o greșeală?  Liderii, atunci cînd pornesc pe o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă.

Judy Woodruff: Această invazie a rușilor este justificată? 

Recep Erdogan: Ei bine, nici o invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată.

Judy Woodruff: Rușii au invadat și, în ultimele zile, după cum știți, domnule Președinte, s-au raportat ucideri îngrozitoare de civili și soldați, tortură de către soldații ruși a civililor ucraineni. Au fost găsite gropi comune din locurile de unde au plecat trupele ruse. Cine ar trebui să fie tras la răspundere? Ar trebui să fie tras la răspundere președintele Putin?

Recep Erdogan: În legătură cu această problemă, răspunsul ideal ar putea fi dat în urma activităților întreprinse de Organizația Națiunilor Unite. Odată cu activitățile Organizației Națiunilor Unite, ar trebui să fie făcută lumină asupra acestor discuții. Dacă acest lucru nu se va întîmpla, în calitate de lider al unei țări, îmi va fi dificil să explic aceste probleme, să vin cu o declarație. Altfel ne va aduce în poziția de țară care nu urmează o politică externă echilibrată. Nu putem ține partea nimănui. Nu putem lua partea cuiva. Și nu ar fi corect pentru noi să facem asta.

Judy Woodruff: Dacă investigațiile ONU arată că există dovezi că soldații ruși au comis aceste atrocități și, după cum știți, au avut loc bombardamente împotriva spitalelor, școlilor, civililor în întreaga Ucraina, ar trebui însuși președintele Putin să fie tras la răspundere?

Recep Erdogan: Dacă o investigație va duce la această concluzie, Putin va avea o reacție. Nu este corect să-l vedeți pe Putin ca pe o persoană complet diferită pentru că el dă prioritate intereselor țării sale și luptă pentru interesele sale, pentru interesele țării sale. Chiar acum, în bătălia dintre aceste două țări, vorbim mult cu Putin. În același timp, vorbim mult cu Zelenski și, în același timp, vorbim mult cu Guterres. Și Guterres vorbește cu toate părțile implicate. Dacă vom ajunge la o concluzie, nu vom ajunge la acea concluzie luînd partea unui lider. Nu vom apăra nici un lider. Dar, în schimb, trebuie să căutăm o concluzie care să satisfacă toate părțile implicate.