”PRESEDINTELE RASPUNDE”

Igor Dodon este gata să fie prima persoană din Republica Moldova, care va testa vaccinul împotriva COVID-19

Igor Dodon este gata să fie prima persoană din Republica Moldova care va testa vaccinul împotriva COVID-19, elaborat de Federația Rusă.

Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că este gata să facă acest pas pentru a înlătura orice risc și suspiciune din partea cetățenilor.

”Cînd vor testa vaccinul în afara țării, eu sînt gata să mă ofer ca primul dintre moldoveni pentru a testa acest vaccin pentru cetățenii noștri. Sînt gata să risc și cu sănătatea dacă va fi necesar pentru ca acest vaccin să ajungă mai repede în Moldova. Sper foarte mult ca acest lucru să se întîmple în următoarele săptămîni”, a spus Dodon.

Președintele a precizat că a discutat acest subiect cu oficialii de la Moscova, unde se află acum într-un scurt concediu.

 

”Maia Sandu și Andrei Năstase se tem să-și asume riscurile unei guvernări în perioada pandemiei și a crizei economice”

Președintele Igor Dodon susține că Maia Sandu și Andrei Năstase se tem să-și asume riscurile unei guvernări în perioada pandemiei și a crizei economice. Șeful statului a declarat că opoziția preferă doar să critice acțiunile Guvernului îndreptate spre lupta cu COVID-19, fiind conștientă de incapacitatea sa de a acționa în astfel de situații.

”Am văzut mai multe critici din partea opoziției care spune că Guvernul nu face față. Dacă ei consideră că pot face față mai bine să se asocieze cu Șor și Candu să dea jos Guvernul. Să își asume responsabilitatea. Dar ei nu vor, pentru că ei știu că în această situație nu vor face față mai bine acestor provocări decît Guvernul care este acum și specialiștii care sînt în fruntea ministerului”, a spus Dodon.

Șeful statului a îndemnat cetățenii să respecte în continuare recomandările autorităților. Totodată, președintele și-a exprimat speranța că foarte curînd în Moldova va fi posibilă vaccinarea anti-COVID.

Amintim, Igor Dodon a anunțat că este gata să fie prima persoană din Republica Moldova pe care să fie testat vaccinul anti-COVID 19 dezvoltat de Federația Rusă.

 

”Partenerii ruși examinează posibilitățile tehnice de a livra cele 40-50 mii tone de motorină pentru agricultorii din Moldova”

Autoritățile de la Moscova examinează posibilitățile tehnice de a livra pînă la 50 mii tone de motorină pentru agricultorii moldoveni.

Șeful statului a declarat că acest combustibil va fi împărțit fermierilor, care au înregistrat pierderi din cauza calamităților naturale. În medie este vorba despre 50 l de motorină la ha. Igor Dodon a vorbit și despre alt suport oferit de ruși pentru Republica Moldova.

“Acum un an, eu m-am înțeles cu Vladimir Putin ca pentru produsele moldovenești să fie înlăturate taxele la export pe piața din Rusia. Noi exportăm mere, fructe, legume, conserve… Producătorii noștri, anual economisesc 300 mln lei. Acest lucru este unul foarte bun. Această înțelegere este valabilă pînă la sfîrșitul anului, dar în octombrie se va mai face o evaluare, să vedem dacă nu există riscuri. Cei, care vor să demită Guvernul Chicu, să vă gîndiți bine, pentru că dacă o să-l demiteți, eu cred că după 1 octombrie acest regim preferențial nu va mai fi valabil”, a declarat președintele.

Totodată, șeful statului s-a arătat sigur că țara noastră va reuși să obțină creditul de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

“E clar că opoziția l-a blocat, dar chiar și așa autoritățile de la Moscova au acceptat să îl renegocieze. Pentru noi este foarte important să primim banii pînă la sfîrșitul acestui an și eu sînt sigur că îi vom primi”, spune Igor Dodon.

Șeful statului mai spune că există și alte inițiative din partea Rusiei de a ajuta Republica Moldova.

„Există ajutor și din partea altor parteneri – FMI, UE, dar în raport cu ajutorul oferit de ruși, deseori sînt impuse condiționalități politice. De exemplu, FMI insistă ca noi să reducem cu 1,5 mlrd lei cheltuielile prevăzute în Buget pentru acest an. Asta în situația în care fermierii cer de la noi suplimentar 2 mlrd lei.”, a mai spus președintele.

 

Președintele a chemat fermierii să nu se lase influențați de politicieni

Blocarea străzilor cu tractoarele nu este o soluție pentru situația dezastruoasă în agricultură, iar cei care acum fac politică, în special Maia Sandu și Andrei Năstase, să își aducă aminte ce au făcut pentru agricultori cînd au condus Guvernul.

”Îmi scriu agricultorii din mai multe raioane care mă întreabă de ce mă las șantajat de unii agricultori care fac politică. Eu nu vreau să împart agricultorii că fac sau nu politică, acum la toți agricultorii le este greu. Poate voi nu vă dați seama dar cei care vă utilizează, Slusari și alții, ei vor criză politică. Dar criza politică înseamnă că nu veți obține nici acești 1500 de lei, nici suportul din Rusia, de la europeni, americani. Asta înseamnă căderea Guvernului și cîteva luni de instabilitate politică în plină criză”, a spus președintele.

Șeful statului susține că cei mai aprigi critici ai guvernării nu au făcut nimic pentru agricultori anul trecut.

”Vă rog, dragi agricultori, aduceți-vă aminte de anul trecut cînd ați fost bătuți de grindină în august, în special în nordul țării. A venit prim-ministrul Maia Sandu să discute cu dumneavoastră? Cred că trebuie să spuneți mulțumesc și noi toți că avem acest Guvern și nu Guvernul Maia Sandu care nici nu avea să vă atragă atenția”, a menționat Dodon.

Igor Dodon a explicat că suportul de 1500 de lei pe hectar este din sursele pe care le-a depistat Guvernul la această etapă.

”Stimați agricultori, și eu sînt agricultor, am absolvit Universitatea Agrară, vin din sat, de la Sadova, nu sînt în buget 2 miliarde de lei pentru a acorda aceste subvenții. Cei care vă promit și vă scot în stradă lasă să explice de unde? Să tăiem din salarii, pensii? De la drumuri să tăiem? Sau să oprim finanțarea învățămîntului pentru a aloca acești bani?”, a declarat Dodon.

 

”Mai mulți primari PAS și PPDA m-au rugat să nu luăm banii de la drumuri și să le dăm agricultorilor”

Mai mulți primari din partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase i-au scris președintelui Igor Dodon cu rugămintea să nu fie luați banii alocați pentru drumurile din localități pentru a fi dați agricultorilor.

”Unii dintre primarii de la PAS și PPDA îmi scriu și îmi spun: domnule Dodon, Doamne ferește să scoateți bani de la drumuri și să le dați la agricultori, pentru că la noi în sat, în sfîrșit, se face jumătate – un kilometru de drum”, a declarat Dodon.

Președintele a dat asigurări că pînă la sfîrșitul acestui an, așa cum a promis, drumurile din fiecare localitate din Moldova vor fi reparate.

”Vă asigur că vom face tot posibilul ca programul ”Drumuri bune pentru toți” să fie implementat pînă la sfîrșit”, a declarat președintele țării.

Anul acesta, în premieră, pentru reparația drumurilor locale și naționale din buget au fost alocați în jur de 6 miliarde de lei.

 

Proiectul “Drumuri bune pentru toți” a fost realizat deja în 30% din localitățile Moldovei

La această etapă, pentru 80 la sută din localitățile țării au fost semnate contractele de reparație a drumurilor, iar în 30% din sate practic proiectul ”Drumuri bune pentru toți” a fost deja implementat.

”Estimăm că pînă la sfîrșitul lunii octombrie vom reuși să implementăm acest program în fiecare localitate din Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a amintit că, fiecare sat primește de la 1 milion de lei în sus pentru reparația drumurilor locale.

”Cred că este o sumă enormă pe care majoritatea din localități nu au văzut-o în toți anii de independență”, a spus Igor Dodon.

În cadrul emisiunii, președintele a anunțat că mai mulți primari din partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase l-au rugat să nu fie luați banii alocați pentru drumurile din localități și dați agricultorilor.

 

Președintele țării este mîndru de echipa sa

În Chișinău lucrurile se schimbă spre bine pentru că avem un primar care nu face politică, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului afirmă că a decis să îl susțină la funcția de primar general al Capitalei anume pe Ion Ceban pentru experiența bogată pe care o avea în administrația locală.

”Sînt tot mai multe voci care se bucură că situația în municipiul Chișinău care s-a schimbat spre bine. Vreau să vă spun că se va schimba și mai departe. (…)Acolo unde am delegat membrii echipei, unii îi numesc membrii echipei Dodon, oamenii fac treabă”, a declarat Dodon.

Șeful statului a amintit aici și despre bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, premierul Ion Chicu, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

”Atunci cînd promovăm la primele funcții membrii echipei, ei fac față și eu mă mîndresc cu acest lucru și le urez succes în continuare”, a conchis președintele.

 

Autoizolarea la revenire în țară ar putea fi anulată

Președintele Igor Dodon este de părere că obligativitatea de a sta în carantină pentru cetățenii care revin de peste hotare trebuie scoasă, în special pentru cei care revin din țările aflate în zonele verzi COVID-19.

Șeful statului a menționat că decizia urmează a fi luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

”Am discutat cu colegii de la Guvern. Știu că în zilele următoare va fi luată o decizie referitor la unele schimbări în ceea ce ține de autoizolare. Probabil, cei care vin din țările care nu sînt zone roșii, autoizolarea va fi exclusă”, a spus președintele.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cetățenii care revin în țară de peste hotare au obligativitatea de a sta 14 zile în carantină.

 

Igor Dodon: Eu voi susține deschiderea unui număr maximal de secții de votare în afara țării

Șeful statului Igor Dodon va susține deschiderea unui număr maximal de secții de votare în afara țării. Totodată, președintele spune că pledează pentru alegeri libere și corecte.

„Eu cred că în interesul tuturor este, și în interesul meu personal, ca aceste alegeri să fie în condiții democratice, libere și să nu fie nici un fel de restricții, nici în interiorul țării, nici în afară. Eu vă asigur că din partea mea nu va fi nici un fel de încercare de a limita dreptul de vot sau dreptul de a candida. Eu voi susține deschiderea unui maximal de secții de votare în afara țării”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a precizat că nu va cere amînarea alegerilor, așa cum declară unii politicieni din opoziție.

„Dacă opoziția își asumă acest angajament de a cere amînarea alegerilor, să vină cu argumente. Să decidă în Parlament, pentru că așa decizii se aprobă în Parlament”, a spus șeful statului.

 

Președintele este de părerea că la 1 septembrie trebuie să înceapă anul de studii în toate școlile din țară

Șeful statului a menționat că autoritățile sînt conștiente de riscurile care se impun în condițiile pandemiei, dar situația va fi monitorizată atent în fiecare clasă și școală.

Igor Dodon a declarat că autoritățile au alocat zeci de milioane de lei pentru a asigura în școli și grădinițe toate normele sanitar-epidemiologice ce se impun.

”Noi nu putem să ne permitem să ținem în continuare școlile și grădinițele închise. (..) Am primit multe mesaje că este riscant. Sînt de acord. Dar putem noi oare să ne permitem să ținem copiii în case încă jumătate de an sau un an? Cred că nu? Cred că majoritatea părinților sînt de acord. Înțelegem riscurile. Am decis să alocăm zeci de milioane de lei pentru a minimiza aceste riscuri. Evident că vom fi atenți la evoluția cazurilor. Dar, la 1 septembrie trebuie să începem anul de studii”, a spus președintele.

Igor Dodon a precizat că dacă vor apărea cazuri de infectare, atunci se va acționa individual per fiecare clasă și instituție în parte.

 

”Noi nu vom accepta să treacă alți deputați în fracțiunea socialistă, chiar dacă sînt doritori”

PSRM nu va accepta ca deputații din alte fracțiuni să treacă în echipa socialiștilor. Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele răspunde”.

Șeful statului a fost întrebat despre soarta celor doi parlamentari, Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi, care au părăsit recent PDM.

„Fracțiunea PSRM se poate mări doar pe cale naturală, adică doar prin alegeri repetate în unele circumscripții. Așa cum a fost, noi am venit cu 35 de deputați, au fost două circumscripții în Transnistria și Hîncești, avem plus doi deputați, acum sînt 37. Noi nu vom accepta să treacă alți deputați în fracțiunea socialistă, chiar dacă sînt doritori. Eu sînt categoric împotriva, eu nu vreau să procedăm cum a procedat Plahotniuc, care a venit cu 17 deputați și pe urmă avea 40 și ceva”, a precizat președintele.

Întrebat de ce au plecat cei doi deputați din PDM, șeful statului a răspuns că nu se implică în treburile interne ale a Partidului democrat.

Totodată, Igor Dodon a menționat că majoritatea parlamentară, care susține Guvernul Chicu, în continuare există.

„Am văzut declarațiile acestor deputați care au anunțat că ei susțin în continuare Guvernul Chicu și majoritatea parlamentară, asta înseamnă că la această etapă încă avem susținerea a 51 de deputați”, a spus Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
09.05.24 - 17:17
04.05.24 - 18:50
09.05.24 - 17:15