”PRESEDINTELE RASPUNDE”

Igor Dodon propune elaborarea unui proiect constituțional care va interzice traseismul politic în Parlament

Președintele Igor Dodon propune elaborarea unui proiect constituțional care va interzice traseismul politic în Parlament. Șeful statului a invitat toți cei 37 de deputați PSRM să susțină această inițiativă.

„Fac un apel către colegii din PSRM, inițiativa de modificare a Constituției are nevoie de 34 de deputați, știu că sînt colegi care au idei de a veni cu un proiect de modificare a Constituției”, a spus Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Șeful statului a precizat că procesul de modificare a Constituției durează pînă la mai mult de jumătate de an, de aceea, chiar săptămîna viitoare, va înainta în Parlament un proiect de lege prin care să fie interzis traseismul politic.

”Înțeleg că ne vor critica cei de pe extern, că este mandat imperativ, dar cred că trebuie să modificăm Constituția pentru a interzice deputaților să treacă dintr-un partid în altul. Modificarea Constituției necesită o perioadă destul de lungă: 6-7 luni, dar pînă atunci, săptămîna viitoare, voi veni cu un proiect de lege care va face mai dificilă plecarea deputaților dintr-o fracțiune în alta”, a spus Dodon.

Amintim, deputații de la Chișinău au votat o Declarație prin care condamnă faptele de traseism și corupere politică în Parlament. Documentul a fost elaborat de coaliția majoritară și votat de toți deputații din Parlament. Inițiativa a venit ca urmare a plecărilor masive a deputaților PDM în grupul Candu. Potrivit liderilor PDM, pentru aceste plecări foștii colegi au fost plătiți de la 300 de mii de euro pînă la 1,2 milioane de euro.

 

Acordul dintre Republica Moldova și Federația Rusă în domeniul asigurării sociale va fi semnat în octombrie 2020

Președintele Igor Dodon a anunțat că, Acordul dintre Republica Moldova și Federația Rusă în domeniul asigurării sociale, ar putea fi semnat în luna octombrie a acestui an. Șeful statului și-a exprimat speranța că acest document să fie semnat în cadrul ședinței comisiei interguvernamentale moldo-ruse și va fi ratificat pînă la sfîrșitul acestui an. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Acordul vizează lucrătorii migranți din Republica Moldova care muncesc sau domiciliază pe teritoriul Rusiei. Documentul se va aplica pentru cetățenii moldoveni în următoarele cazuri: pensia pentru limită de vîrstă, cea de dizabilitate, de urmaș, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutorul de deces.

Acordul va substitui actualul Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995.

 

Ajutorul de 700 de lei pensionarii îl vor putea primi toamna

Președintele Igor Dodon a declarat că, ajutorul unic de 700 de lei pentru beneficiarii de pensie mai mică de 3000 de lei va fi acordat în toamna acestui an. Dodon a anunțat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că Guvernul va trimite în curînd acest proiect de lege în Parlament.

”Proiectul de lege este în Guvern, sper că, în următoarele săptămîni, va fi transmis Parlamentului și sînt ferm convins că Parlamentul îl va vota. Nu cred că deputații vor fi împotrivă de a acorda 700 de lei pensionarilor. Vreau să-i văd pe cei care vor fi împotrivă. Sper foarte mult că la unu septembrie sau unu octombrie pensionarii vor primi acești bani”, a spus Dodon.

Potrivit unei inițiative a președintelui țării, pensionarii care primesc mai puțin de 3000 de lei pensia vor primi un adaos unic la pensie de 700 de lei. De asemenea, în premieră, din acest an, pensiile se indexează de două ori pe an, la 1 aprilie și la 1 octombrie.

 

Inițiativa președintelui: Pensionarii care continuă să muncească, să fie scutiți de plata contribuțiilor de asigurări sociale

Președintele Igor Dodon a anunțat despre lansarea unei inițiative legislative prin care pensionarii care mai lucrează, pe lîngă reexaminarea pensiei, să mai fie scutiți de plata contribuțiilor de asigurări sociale, ori dacă plătesc aceste impozite, pensia să le fie recalculată în fiecare an.

”Sper foarte mult că această inițiativă, pe care o voi înainta în timpul apropiat, va fi susținută de Parlament”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Amintim, datorită unei inițiative a deputaților PSRM, numărul pensionarilor care pot solicita dreptul la reexaminarea pensiei din 01 iulie 2020 va crește. Potrivit inițiativei PSRM, procesul de reexaminare a pensiilor pentru limita de vîrstă se va finaliza în anul 2023 și nu în anul 2027, așa cum prevedea legea anterioară. Astfel, din 01 iulie 2020, vor depune cerere de reexaminare a pensiei beneficiarii a căror pensie a fost stabilită în perioada 01 ianuarie 1999 – 01 ianuarie 2019 și care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 10 ani în sus.

De la 01 ianuarie 2021, vor depune cerere pensionarii care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 7 ani pînă la 10 ani, iar de la 01 ianuarie 2022 – cei care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 5 ani pînă la 7 ani. De la 1 ianuarie 2023, cerere de reexaminare a pensiei vor putea depune pensionarii care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 2 pînă la 5 ani.

 

Igor Dodon: Vom insista să fie scoase posturile vamale ilegale din satele Corjova, Roghi și Vasilievca

Săptămîna viitoare, președintele țării, Igor Dodon, ar putea vizita satele Corjova, Roghi și Vasilievca din raionul Dubăsari, acolo unde autoritățile separatiste au instalat ilegal posturi vamale. În cadrul emisiunii live “Președintele Răspunde”, Igor Dodon a declarat că a discutat cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre această problemă și că autoritățile de la Chișinău vor insista ca posturile să fie scoase.

“Noi categoric nu admitem aceste posturi ilegale. Am dialog cu Krasnoselski și am cerut posturile să fie lichidate. Cunoaștem că în ultimele zile aceste probleme au început să fie rezolvate. Săptămîna viitoare probabil voi face o vizită în aceste localități, care sînt sub contorul constituțional al Republicii Moldova, unde vom discuta și vom insista să fie scoase mai repede aceste posturi”, a spus Igor Dodon.

Posturi ilegale de control au fost instalate recent la intrarea în satele Vasilievca, Roghi și Corjova, aflate sub jurisdicția Republicii Moldova.

Potrivit reprezentanților de la Tiraspol acestea au fost instalate în contextul pandemiei de coronavirus și vor fi înlăturate imediat ce situația se va ameliora.

 

Igor Dodon a declarat că înainte de a se deplasa la Moscova a făcut în țară două teste COVID-19, iar la sosirea în capitala Federației Ruse a mai făcut un test

Președintele Igor Dodon a declarat că, înainte de a se deplasa la Moscova pentru a asista la Parada dedicată 75 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului, a făcut în țară două teste COVID-19, iar la sosirea în capitala Federației Ruse a mai făcut un test.

Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că aceasta a fost o recomandare înaintată de autoritățile ruse pentru toți oaspeții oficiali care au participat la acest eveniment.

Președintele a precizat că niciun militar din cei 75 din Moldova, care au defilat pe Piața Roșie, nu a fost testat pozitiv, comparativ cu alte țări, unde din 70 de ostași au fost testați pozitiv în jur de 40, astfel că statele respective au fost nevoite să schimbe tot plutonul pentru a participa la Parada de pe Piața Roșie.

Șeful statului a precizat că delegația oficială din Moldova s-a întors sănătoasă de la Moscova, iar pentru a evita orice speculație toți vor sta în autoizolare, iar luni vor da testul la COVID-19.

 

Igor Dodon s-a autoizolat, după ce a revenit de la Moscova

Igor Dodon se află în autoizolare, după ce a revenit de la Moscova. Șeful statului s-a retras la Reședința de la Holercani. Despre aceasta Igor Dodon a povestit în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

“Conform deciziei CNSP din 15 mai, persoanele care merg în afara țării în scop de serviciu și nu au simptome de COVID-19, nu trebuie să stea în carantină. Eu am hotărît 2-3 zile să iau o pauză de la evenimentele publice. Cred că așa e corect față de cetățeni și colegii de serviciu. Din ceastă cauză am decis să vin la Holercani. Duminica o să dau un test la COVID și dacă va fi negativ, luni o să particip la ședința ordinară”, a explicat Igor Dodon.

Precizăm că șeful statului a avut o vizită oficială la Moscova, unde a participat la parada dedicată celor 75 de ani de la Victorie.

Sursa: a-tv.md