PRESEDINTELE R. MOLDOVA VA AVEA O NOUA ATRIBUTIE
Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, o hotărîre privind modificarea Constituției – la propunerea ministrului Justiției, Vladimir Cebotari. Potrivit modificării, Președintele R.Moldova va fi cel care va numi al șaptelea judecător al Curții Constituționale.
Potrivit ministrului, această modificare reiese din Strategia de reformare a justiției și are la bază mai multe studii efectuate de experți.
Astfel, potrivit proiectului, judecătorii Curții Constituționale vor putea avea un mandat de nouă ani, fără drept de reînnoire, în loc de un mandat de şase ani cum este în prezent.
Documentul prevede şi modificarea componenței Curţii, care va avea şapte judecători, cu unul mai mult decît este acum.
De asemenea, se modifică modalitatea de numire a acestora, doi dintre ei vor fi numiți de Parlament, alții doi de către Guvern, încă doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar cel de-al șaptelea de către Președintele Republicii Moldova.
Mărirea numărului de judecători în cadrul Curții Constituționale își propune să evite blocajele la enunțarea unei decizii. În acest sens, se aduc exemplele statelor baltice și al României, unde sînt nouă judecători. Iar termenul mandatului este preluat de la România, Lituania și Serbia, unde magistrații Curților Constituționale ocupă fotoliile timp de nouă ani. Se consideră că un mandat fără posibilitatea de reînnoire îl scutește pe magistrat de preocupările pentru prelungirea mandatului.
O altă modificare, aprobată în contextul proiectului dat, vizează lărgirea ariei instanțelor ce au dreptul să se adreseze Curţii Constutuţionale pentru a rezolva cazuri excepționale de neconstituționalitate a actelor juridice. În prezent, aceasta este prerogativa Curţii Supreme de Justiţie. Conform proiectului, se propune ca acest drept să-l obțină toate instanțele judecătorești.
Amendamentele respective urmează să fie examinate și votate în Parlament.
Cristina GUREZ (tribuna.md)