PRESEDINTELE NICOLAE TIMOFTI A TINUT UN DISCURS LA SUMMIT-UL SEECP

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, participă la summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care se desfăşoară în capitala Albaniei, Tirana.

Şefi de stat şi de guvern din cele 12 ţări membre s-au reunit pentru identificarea unor noi modalităţi de colaborare în Sud-Estul Europei.

Principalele subiecte abordate sînt securitatea ţărilor membre, îmbunătăţirea relaţiilor economice, stabilitatea politică, susţinerea democraţiei şi a justiţiei profesioniste.

La Tirana, Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu Preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, cu care a convorbit despre relaţiile bilaterale şi situaţia din regiune.

Nicolae Timofti şi Bujar Nishani au convenit ca instituţiile din cele două ţări să colaboreze în plan comercial, pe dimensiunea europeană şi cea regională, în vederea promovării stabilităţii şi parteneriatului în Europa de Sud-Est.

În cadrul discursului pe care l-a ţinut la summit-ului SEECP, Preşedintele Timofti a reiterat importanţa menţinerii unui climat de stabilitate în regiune şi a evocat realizările obţinute de Republica Moldova în parcursul său european. Șeful statului a spus că ţara noastră va valorifica asocierea politică cu Uniunea Europeană prin consolidarea cadrului juridic instituţional în conformitate cu standardele Uniunii, prin creştere economică şi contribuţia sa la securitatea regională.

Preşedintele Timofti a arătat că Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est rămîne o veritabilă platformă de dialog pentru ţările din regiune. „Cooperarea dintre statele noastre a facilitat reformele şi progresele înregistrate în procesul de integrare europeană şi euroatlantică”, a notat Nicolae Timofti.

Participanţii la summit au adoptat o declaraţie comună în care şi-au reafirmat ataşamentul faţă de principiile şi valorile democratice care au stat la baza lansării, în 1996, a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, şi anume supremaţia legii, economia de piaţă, respectul pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

În document se arată că extinderea Uniunii Europene şi oferirea unei perspective europene şi euroatlantice ţărilor care îşi asumă acest parcurs reprezintă un interes strategic comun deopotrivă al ţărilor din Sud-Estul Europei şi al Uniunii Europene.

De asemenea, în declaraţie se subliniază angajamentul ţărilor membre de a coopera în vederea combaterii extremismului violent, crimei organizate, traficului de arme şi fiinţe umane şi a terorismului.

Preşedinţia SEECP, care a fost deţinută pînă în prezent de către Albania, urmează să fie preluată de către Bulgaria, ţară căreia îi aparţine iniţiativa de creare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.