PRESEDINTELE IGOR DODON, LA MOLDOVA 1

“Întoarceți miliardul furat și noi vom face față și fără credite”

”Întoarceți miliardul furat din bănci și noi vom face față fără credite la situația de criză din țară”, a spus Președintele Igor Dodon în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1. Șeful statului a declarat că cei care astăzi anunță că vor ataca la Curtea Constituțională legile prin care vor fi implementate măsuri suplimentare de susținere a populației și mediului de afaceri trebuie să-și asume riscurile economice, sociale și politice.

”Cei care fac mare show și anunță că vor merge la Curtea Constituțională, să întoarcă mai bine banii din miliardul furat. Dacă întorc acum miliardul, ne clarificăm și fără banii de la ruși, de la FMI. Întoarceți miliardul și noi vom face față și fără credite”, a spus Igor Dodon.

Liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, a anunțat că va cere la Curtea Constituțională anularea modificărilor operate la Legea bugetului de stat prin care s-a decis adoptarea unui șir de măsuri de susținere financiară a cetățenilor și mediului de afaceri pe timp de pandemie. De asemenea, în baza unei sesizări depuse de grupul Candu, CC a suspendat legea prin care Moldova urma să primească un credit de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă.

 

“Dacă CC anulează Legile votate de Parlament, Bugetul de Stat va fi blocat”

”Dacă Înalta Curtea va anula rectificările la Bugetul de stat, oamenii vor avea de suferit, deoarece se va întîrzia cu achitarea salariilor și a pensiilor”, a declarat Președintele țării, Igor Dodon, la postul public de televiziune.

"Dacă CC examinează și blochează anumite legi, politica fiscală, cel mai probabil din 1 Mai statul nu va plăti pensii și salarii. Statul va intra în incapacitatea de plată. Va fi blocat bugetul", a spus Președintele.

Igor Dodon a explicat că veniturile la buget, în Aprilie, s-au micșorat de două ori. Dacă banii din Rusia și FMI nu vor ajunge la noi, bugetul va fi blocat. "Noi vom găsi soluții, sîntem echipă profesionistă și vom găsi soluții, poate nu imediată, dar va fi o perioadă în care cetățenii vor suferi", a mai spus Igor Dodon.

Președintele a mai spus că opoziția încearcă să blocheze bugetul de stat pentru a destabiliza situația dințară. Totodată, Igor Dodon spune că, prin acțiunile sale, opoziția urmărește anularea deciziei Guvernului cu privire la taxa aeroportuară. "Grupul ăsta, Sandu-Candu-Șor, tot acolo, urmăresc destabilizare și îi deranjează că vor pierde banii din cei 9 euro de la Aeroport".

 

“Plahotniuc, Şor și Candu sînt în spatele acestei mișcări, dar noi am mai dat jos regimuri oligarhice”

”Curtea Constituțională nu trebuie transformată în instrument de presiuni politice, aşa cum se întîmpla în perioada guvernării PDM, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc”, a subliniat Președintelui Igor Dodon la postul de televiziune Moldova 1. Şeful statului a făcut trimitere directă la demiterea președintelui Curţii Constituționale, Vladimir Ţurcan, şi la suspendarea ulterioară a acordului moldo-rus privind acordarea de către Moscova a creditului de 200 milioane de dolari pentru Republica Moldova.

 “Curtea Constituţională nu trebuie transformată în instrument politic, aşa cum era în mîinile Partidului Democrat. Acum, Curtea este în mîinile altor forţe”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a mai declarat că în spatele mișcărilor controversate de la Curtea Constituțională stă oligarhul Vlad Plahotniuc, prin intermediul finului său, Andrian Candu, lider al grupului Pro Moldova din Parlament, dar şi al lui Ilan Şor, fost primar de Orhei şi preşedinte al “Partidulu Şor”. “Şor și Candu sînt în spatele acestei mișcări. Jocurile le fac Candu şi Plahotniuc, persoane care încearcă să captureze instituțiile statului, dar noi am mai dat jos regimuri oligarhice și o sa le mai dăm jos dacă va fi cazul”, a precizat Igor Dodon.

 

“În următorii doi ani, salariile cadrelor medicale vor fi dublate”

Președintele Igor Dodon a declarat, la postul public de televiziune, că, în următorii doi ani, salariile cadrelor medicale vor fi dublate, în contextul lansării unui program național de revitalizare a sistemului de sănătate. ”O atitudine separată trebuie să fie față de medici. Salariul trebuie minim dublat într-un an-doi. Lucrătorul medical trebuie să știe că are aici o anumită garanție. În sistemul medical nu avem tineri. Din cei peste 12 mii de medici și 20 de mii de asistenți medicali, doar 10% sînt tineri”, a declarat Președintele.

Potrivit șefului statului, în fiecare sat va fi deschis cîte un punct medical, iar în spitalele raionale vor fi făcute investiții. De asemenea, urmează să fie deschise cîteva spitale cu statut regional. Președintele a mai vorbit despre faptul că Ministerul Sănătății trebuie separat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. O astfel de separare, susține Președintele, nu trebuie făcută în timpul pandemiei. Cel mai probabil, se va reveni la două Ministere, după alegerile prezidențiale din această Toamnă.