PRESEDINTELE IGOR DODON, LA EDITIA SPECIALA DE LA ACCENT TV

Forțele politice trebuie să facă tot posibilul pentru a nu admite revenirea la regimul lui Plahotniuc

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei ediții speciale la Accent TV că forțele politice de centru-stînga și cele de dreapta trebuie să facă tot posibilul pentru a nu admite revenirea la situația de pînă în iunie 2019, cînd țara era guvernată de clanul mafiot al lui Vladimir Plahotniuc.

Șeful statului susține că este pregătit să se așeze la masa de dialog cu forțele politice de dreapta pentru ”a scăpa de diavol”.

”Acum, ca să scăpăm de diaviol, nu voi merge cu diavolul, ci voi putea găsi limbă comună cu cei din dreapta. Vom ajunge la un compromis ca să scăpăm de acesta”, a spus Dodon.

Președintele a menționat că ceea ce se întîmplă acum pe scena politică din Moldova este foarte periculos.

”Revenirea acestei grupări în Moldova, Candu, Șor sînt păpuși, iar păpușarul știm cine este. Noi știm care este scopul lor – să joace același rol în politica moldovenească. Eu și colegii mei din PSRM înțeleg acest lucru. Părerea mea că și Pavel Filip la fel înțelege acest lucru și nu vrea să fie folosit. Plahotniuc încrearcă acum să distrugă PDM, de aceea Filip s-a îndepărtat de Plahotniuc”, a spus șeful statului.

Președintele a declarat că nu este sigur că acest lucru a fost clar din start pentru Maia Sandu și Andrei Năstase.

”Urmăresc declarațiile lor și văd că, în ultima săptămînă, ei au început să înțeleagă că sînt atrași în acest joc, care nu este al lor și nu reprezintă nici interesele partdelor de dreaptă, și nici interesela statului. Interseul acestei grupări este ca Sandu și Năstase să fie folosiți împortiva lui Dodon și PSRM și invers”, a declarat președintele.

Șeful statului susține că revenirea grupării condusă de Vladimir Plahotniuc la guvernare va avea consecințe grave pentru Republica Moldova.

 

Igor Dodon va invita la discuții liderii PSRM, PDM, PAS și PPDA

Președintele Igor Dodon a anunțat că va invita la discuții liderii PSRM, PDM, PAS și PPDA pentru a decide cum mergem mai departe în cazul în care nu va mai fi majoritate parlamentară: vor fi organizate alegeri anticipate sau se va ajunge la un consens național.

Șeful statului a declarat la Accent TV că la aceste discuții nu vor fi invitați reprezentanții grupului Candu- Șor, deoarece ei reprezintă interesele mafiote ale lui Vladimir Plahotniuc.

”Dacă mai pleacă cîțiva deputați și nu va mai fi majoritate, voi invita pe Zinaida Greceanîi, Pavel Filip, Maia Sandu și Andrei Năstase să decidă cum procedăm mai departe. Permitem mafiei să joace cu noi ca mîța cu șoarecele sau adoptăm o decizie principială. Trebuie să curățăm totul. Acesta este posibil în alegeri ori ne putem înțelege să ajungem la un consens național”, a spus președintele.

Igor Dodon susține că în țară urmează să fie organizate alegerile prezidențiale, după care dacă nu se va putea merge în contnuare în acest format, se dizolvă Parlamentul și se declanșează alegerile parlamentare anticipate. Șeful statului a declarat că ar fi perfect ca să alegerile prezidențiale și cele parlamentare anticipate să se desfășoare într-o singură zi.

 

Probabilitatea că Vlad Plahotniuc va fi extrădat din SUA este una mare

Probabilitatea că Vlad Plahotniuc va fi extrădat din SUA în Republica Moldova este una mare. În caz contrar, autoritățile americane se vor discredita. De această părere este președintele țării, Igor Dodon.

"De mai multe ori am discutat cu SUA despre posibilitatea extrădării lui Plahotnuc. Ei spuneau că atunci cînd vor fi dovezi clare, ei îl vor extrăda. Ceea ce au făcut anul trecut unii procurori anticorupție era praf în ochi. Ei au făcut astfel, încît să nu-l poți trage la răspundere. Era doar de ochii lumii, să arate că luptă cu mafia. Acum este cu totul altfel. Și din cîte eu cunosc, autoritățile americane înțeleg perfect acest fapt. În cel mai apropiat timp vor expedia aceste informații și dacă partenerii din SUA vor lua alte decizi, atunci o să apară întrebări la partenerii din SUA. Voi la nivel de Departament de Stat ați declarat că Plahotniuc este un bandit, că a furat... Noi vă dăm dovezi, iar voi îl acoperiți. De ce? Atunci așa și spuneți că are azil politic și va fi folosit pentru anumite scopuri. Cred că această decizie va fi în defavoarea Occidentului. De asta eu cred că e mare probabilitatea că Plahotniuc va fi extrădat", a declarat Igor Dodon la Accent TV.

Precizăm că procurorii vor cere repetat extrădarea omului de afaceri Vlad Plahotniuc din SUA în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă. Asta după ce oamenii legii au stabilit că Vlad Plahotniuc este unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului.

 

“Ilan Șor va sta la închisoare, în Republica Moldova ori în Israel”

Ilan Șor va sta la închisoare, în Republica Moldova ori în Israel. Președintele Igor Dodon a declarat, în cadrul unei emisiuni la Accent TV, că a discutat personal cu omologul său israelian și premierul Beniamin Netanyahu despre extrădarea lui Ilan Șor.

Potrivit șefului statului, autoritățile din Israel au declarat că odată ce va fi pronunțată o decizie definitvă în privința lui Șor sînt două căi: ori acesta va fi extrădat sau își va ispăși pedeapsa într-o pușcărie din Israel.

Președintele a declarat că imediat ce va fi pronunțată o decizie definitivă în cazul Șor, aceasta va fi transmisă autrităților din Israel cu cererea ca acesta să fie extrădat în Moldova.

Ședință de judecată în dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul va avea loc în data de 22 mai. Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru acte de corupție în proporție deosebit de mari.

Acum o zi, Procurorul General a anunțat că în privința lui Șor urmează să fie înaintat un nou cap de acuzare în dosarul fraudei bancare.

 

Igor Dodon a dezvăluit schema prin care grupul Candu încearcă să-l înlăture pe Alexandru Stoianoglo de la Procuratura Generală

Grupul Candu, în spatele căruia stau oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, vrea să-l înlăture pe Procurul General, Alexandru Stoianoglo. Asta după ce Stoianoglo a anunțat detalii noi din ancheta furtului miliardului. Declarațiile au fost făcute de președintele țării, Igor Dodon, la Accent TV.

"Joi, la Curtea Constituțională va fi examinată o sesizare interesantă. Despre anularea unor modificări de Lege, în baza cărora a fost ales Stoianoglo la funcția de Procuror General. Înțelegeți de ce se face? Iar pe 25 mai, în Judecată va fi examinată sesizarea unui candidat, care a participat atunci la concurs. El va cere anularea concursului în baza căruia a fost ales Stoianoglo", a declarat Igor Dodon.

Președintele a remarcat faptul că acest lucru se întîmplă după ce Alexandru Stoianoglo a anunțat că investigarea furtului miliardului a fost tergiversată ani la rînd. Totodată, șeful PG a spus că principalul beneficiar al furtului miliardului este Vlad Plahotniuc, care prin intermediul grupului Șor a beneficiat de peste 100 mln dolari SUA.

"După ce procurorul s-a apucat de lucru, această grupare mafiotă, știind că nu se poate înțelege cu el, încearcă prin Curtea Constituțională, pe de o parte, și pe de altă parte, prin judecată, să-l înlăture pe Stoianoglo", a explicat președintele.

Amintim că Alexandru Stoianoglo a anunțat că pe numele lui Vlad Plahotniuc vor fi intentate dosare penale pentru crearea unei organizații criminale, escrocherie, și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

 

Șor și Plahotniuc cumpără deputații din Parlament pentru ca Guvernul să nu poată întoarce Aeroportul în gestiunea statului

Scopul oligarhilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor este să cumpere cît mai mulți deputați, pentru a distruge majoritatea parlamentară. Astfel, cred ei, guvernarea nu va putea întoarce Aeroportul în gestiunea statului. Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la Accent TV.

"De ce credeți că e cheltuiesc atîția bani pentru a cumpăra deputații? O fac pentru a cîștiga din timp, ca Guvernul să nu reușească să reîntoarcă Aeroportul cetățenilor. După ce vor avea un număr necesar de deputați, să înceapă negocierile cu noi, cu ceilalți", a spus președintele.

Precizăm că statul va declanșa procedura de insolvabilitate față de Avia Invest, companie concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut, luni, 18 mai, de premierul Ion Chicu, după ședința cu președintele țării, Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi.

 

Mama lui Igor Dodon a fost amenințată de mai multe ori la telefon

Președintele țării, Igor Dodon, a făcut o declarație șocantă. În cadrul unei emisiuni la Accent TV șeful statului a spus că mama lui a fost supusă unui atac la telefon.

Igor Dodon consideră că astfel se dorește ca el să cedeze și să renunțe la activitatea politică.

"Ce ține de situația politică, mă atacă pe mine, familia mea. S-au găsit unii deștepți, care o sună pe mama mea în fiecare seară cu amenințări. "Vezi acolo, fiul tău..." Este urît și josnic. Vom trece și peste asta", a declarat președintele țării.

Sursa: a-tv.md