Premierul spaniol l-a îndemnat pe Xi Jinping să discute cu Volodimir Zelenski

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat, Vineri, că l-a încurajat pe preşedintele chinez Xi Jinping să discute cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, exprimîndu-şi îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina, ţară invadată de Rusia vecină, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Am transmis îngrijorarea noastră faţă de invadarea ilegală a Ucrainei”, a spus Sanchez, într-o conferinţă de presă la Beijing.

El a adăugat că şi-a exprimat sprijinul pentru formula de pace anunţată de şeful statului ucrainean în Noiembrie anul trecut.

”Cred că este un plan care pune bazele unei păci durabile în Ucraina şi care se aliniază perfect cu Carta şi principiile ONU, care au fost încălcate de către preşedintele rus Vladimir Putin prin invazia sa”, a spus Pedro Sanchez.

Pe de altă parte, şeful Executivului spaniol a spus că ţara sa doreşte să aibă o ”relaţie echilibrată cu China”.

”Spania vrea să avanseze către o relaţie echilibrată cu China, bazată pe reciprocitate”, a subliniat Sanchez, în aceeaşi conferinţă de presă.

El a anunţat că, în luna Iunie, se va desfăşura Forumul de turism China-Spania.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.