Premierul român Ponta a demisionat

Premierul Victor Ponta a anunțat, Miercuri, la Palatul Victoria, că își depune mandatul de la conducerea Guvernului.

Precizăm că demisia lui Ponta survine imediat după ce peste 30.000 de oameni au ieşit, Marţi seară, în stradă pentru a cere demisia lui Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea, liderul Uniunii Naţionale pentru Progresul României, în alianţă de guvernare cu PSD, şi a lui Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 din Bucureşti, ca urmare a incendiului tragic în care şi-au pierdut viaţa 32 de oameni, iar alte zeci de persoane sunt în stare critică.

Potrivit Constituţiei, preşedintele Klaus Iohannis urmează să desemneze un prim-ministru interimar după demisia premierului Victor Ponta, care va asigura funcţionarea Guvernului pînă în momentul formării noului Guvern.

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului "îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de membrii noului Guvern".

O situaţie relativ similară a mai fost înregistrată pe data de 6 Februarie 2012, cînd a demisionat fostul premier Emil Boc, în urma unor proteste stradale la care au participat circa 1.500 de oameni.