PREMIERA INEDITA IN COMUNA SARATA GALBENA

Am primit la redacţie

De Ziua Victoriei, locuitorii comunei Sărata Galbenă, r-nul Hînceşti au văzut foametea cu proprii ochi. În incinta Casei de Cultură a avut loc în premieră ecranizarea filmului documentar "La limită: 1946-47".

Sala a fost arhiplină, de la mic pînă la mare, tineri şi bătrîni s-au adunat să vizioneze creaţia cinematografică.

Scenariul şi regia filmului aparţin tînărului Slaveeck Tony, care în colaborare cu Veronica Celac a realizat un documentar de excepţie.

Actorii acestui film au fost persoanele care au suferit în urma evenimentelor din 1946-47 şi care au îndurat foamete la modul cel mai real în acele timpuri de tristă pomină. Axstfel, actorii neprofesionişti reproduc în acest film experienţele tulburătoare pe care le-au trăit. Este un film bazat pe fapte reale, care au răvăşit istoria satului şi pe care mulţi locuitori nu le cunosc.

Primarul comunei, Ştefan Vlas, prezent la eveniment, a rămas impresionat de iniţiativa tinerilor, care tind să promoveze valorile trecute şi să prezinte adevăraţii eroi ai istoriei.
Desprinse parcă dintr-un coşmar, scenele din film reflectă lupta pentru supravieţuire, pentru hrană şi pentru libertate.

Elena Vlas mărturiseşte că foametea şi condiţiile cumplite au orbit oamenii şi i-au determinat să atace semenii lor, astfel înregistrîndu-se şi cazuri de canibalism.

"Emoţiile ne-au copleşit. A fost un moment al adevărului, un moment în care am redescoperit istoria şi am cunoscut adevăraţii eroi ai satului", a afirmat Taras Tatiana, profesoară de limba şi literatura română.

Unii sărbătoresc Ziua Victoriei, dar puţini conştientizează faptul că victoria nu este a noastră, ci a strămoşilor noştri, ale căror suflete mai poartă şi astazi răni deschise.

 

Vedeţi filmul aici: