Premiera europeana. CEDO a respins cererea a 672 de pompieri francezi legata de obligativitatea de a se vaccina impotriva COVID-19

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins,Marţi, o cerere a 672 de pompieri profesionişti şi voluntari împotriva vaccinării lor obligatorii contra COVID-19 în Franţa, a anunţat Miercuri CEDO, potrivit AFP.

„Curtea a apreciat că aceste cereri sunt în afara domeniului de aplicare a Articolului 39 din reglementarea sa” care permite sesizarea în procedură de urgenţă cînd solicitanţii sunt expuşi „unui risc real de daune ireparabile”, transmite Agerpres. 

Pompierii invocaseră dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului referitoare la „dreptul la viaţă”  şi „dreptul la respectarea vieţii private şi familiale”.

Pompierii francezi cereau CEDO să „suspende obligativitatea vaccinării” prevăzută prin legea din 5 August 2021 referitoare la gestionarea crizei sanitare şi să suspende, de asemenea, „dispoziţiile prevăzînd interzicerea exercitării activităţilor” celor care  „nu se vor fi conformat vaccinării obligatorii”, precum şi „întreruperea remunerării acestora”.

Decizia CEDO, luată de un complet format din şapte judecători, nu prevede totuşi „imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate şi asupra fondului cazurilor respective", precizează curtea.

Într-un comunicat anunţînd intenţia sa de a sesiza Curtea, sindicatul Sud SDIS al pompierilor insista la începutul lunii August asupra faptului că „nu este împotriva vaccinului", ci doar împotriva obligativităţii vaccinării, „foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate".

Curtea Constituţională a Franţei a susţinut, cu unele excepţii, la 5 August, legea adoptată de Parlamentul ţării privind obligativitatea vaccinării pentru angajaţii serviciilor de urgenţă, medicilor şi profesorilor, conform presei franceze.

Este „prima hotărîre europeană cu privire la obligativitatea vaccinării împotriva #COVID19", a reacţionat pe Twitter juristul Nicolas Hervieu, specialist al CEDO.

CEDO, cu sediul în orașul estic francez Strasbourg, se pronunțase totuşi deja într-un dosar referitor la obligativitatea vaccinării în 8 Aprilie, în urma sesizării unor părinţi cehi care refuzau să-şi vaccineze copiii împotriva bolilor copilăriei.

În același timp, CEDO aprecia că această obligaţie poate fi „necesară într-o societate democratică". Această hotărîre, chiar dacă nu se referea la vaccinarea împotriva COVID-19, este considerată drept o înfrîngere pentru antivaccinişti.