Președintele chinez va merge la Moscova

Preşedintele chinez Xi Jinping intenţionează să efectueze o vizită în Rusia pentru a se întîlni cu omologul său Vladimir Putin, posibil chiar săptămna viitoare, au indicat surse citate Luni de Reuters, potrivit agerpres.

Agenţia rusă de presă Tass a relatat, pe 30 Ianuarie, că Putin l-a invitat pe Xi Jinping să vină în vizită în această Primăvară, iar Wall Street Journal a scris, luna trecută, că această vizită ar putea avea loc în Aprilie sau la începutul lui Mai.

Conform surselor citate de Reuters, care au dorit să li se păstreze anonimatul dată fiind sensibilitatea subiectului, deplasarea liderului chinez în Rusia se va desfăşura mai devreme decît se prevedea.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns pentru moment la o solicitare de comentarii privind posibilitatea deplasării lui XI Jinping la Moscova, iar Kremlinul a refuzat să comenteze, menţionează Reuters.

China şi Rusia au convenit asupra unui parteneriat „fără limite” în Februarie 2022, cu cîteva săptămîni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa legăturilor. Recent, China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort întîmpinat cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Moscova.

De cînd a devenit preşedinte, Xi Jinping, confirmat în weekend pentru un al treilea mandat în fruntea Chinei, s-a întlnit personal pînă acum de 39 cu Vladimir Putin, mai aminteşte Reuters.