Preşedintele Argentinei acuză "nazismul secolului al XXI-lea"

Preşedintele argentinian Javier Milei s-a deplasat Joi, împreună cu omologul său israelian, la un kibbutz din Sudul Israelului, în apropiere de Fîşia Gaza, lovit dur de atacul Hamas, unde a denunţat "nazismul secolului al XXI-lea", informează AFP, potrivit Agerpres.

Kibbutzul Nir Oz a fost scena unuia dintre cele mai sîngeroase atacuri întreprinse de comandouri ale mişcării islamiste palestiniene pe 7 Octombrie: un sfert dintre cei circa 400 de locuitori ai săi au fost fie ucişi, fie răpiţi după ore de tiruri şi violenţe.

Kibbutzul este situat în faţa unui mare oraş din Sudul Fîşiei Gaza, Khan Younis, presupus bastion al liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, şi vizat zile în şir de bombardamente intense ale Armatei israeliene.

"Lumea liberă nu poate rămîne indiferentă. Acesta este clar un act terorist, antisemit şi, eu aş spune, de nazism al secolului al XXI-lea", a declarat preşedintele ultraliberal argentinian în faţa jurnaliştilor, la finalul unei vizite în această comunitate agricolă, 60% dintre casele căreia au fost incendiate pe 7 Octombrie.

Vizita în kibbutz "m-a marcat adînc", a adăugat el, în faţa unei case total calcinate. "Să vezi toate acestea cu propriii ochi este o experienţă foarte, foarte puternică. Şi această vizită nu face decît să valideze faptul că eu am venit (în Israel) pentru a-i condamna pe teroriştii din Hamas, a susţine dreptul legitim al Israelului de a se apăra şi a cere eliberarea tuturor ostaticilor", a mai spus Milei.

Kibbutzul Nir Oz număra 18 persoane de origine argentiniană, dintre care 12 au fost răpiţi.
Una dintre ele, Ofelia Roitman, 77 de ani, eliberată în timpul săptămînii de armistiţiu de la sfîrşitul lui Noiembrie, l-a însoţit pe preşedintele argentinian în vizita lui, în prima sa întoarcere în kibbutz după atac.