PRABUSIREA AVIONULUI RUSESC IN EGIPT

Un satelit a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul aeronavei

Un satelit american cu infraroşu a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul avionului rusesc prăbuşit sîmbătă în Peninsula Sinai, provocată de o bombă sau de combustibilul din rezervor, au declarat luni seara oficiali americani din domeniul apărării, citaţi de NBC News.

Avionul de tip Airbus A321 al companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului, s-a prăbuşit sîmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgenţa islamistă.

Deşi au apărut speculaţii că aeronava ar fi fost doborîtă de o rachetă, oficialii americani precizează că imaginile din satelit nu susţin această teorie.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că un satelit american cu infraroşu a detectat o izbucnire de căldură în acelaşi loc şi timp cu prăbuşirea avionului rusesc. Potrivit oficialului, analiştii americani consideră că ar fi putut fi o explozie la bordul avionului, fie la rezervorul de combustibil, fie provocată de o bombă, dar nu există niciun indiciu că o rachetă sol-aer ar fi doborît aeronava. Acelaşi satelit cu infraroşu ar fi putut detecta o eventuală rachetă lansată de la sol.

Un alt oficial american din domeniul apărării a confirmat că imaginile din satelit au detectat o explozie în aer deasupra Peninsulei Sinai, în acelaşi moment. "Avionul s-a dezintegrat la altitudine foarte mare", cînd "a avut loc o explozie", a precizat oficialul.

La rîndul său, şeful Direcţiei Naţionale de Informaţii din SUA, James Clapper, a declarat luni că nu există deocamdată "nicio dovadă directă privind o implicare teroristă" în prăbuşirea avionului.

Gruparea Stat Islamic în Egipt a afirmat sîmbătă pe Twitter că a doborît avionul, din cauza raidurilor ruse în Siria, însă informaţia nu a fost confirmată de Rusia, iar autorităţile egiptene susţin că niciun indiciu nu duce la concluzia că aeronava a fost doborîtă.

Deşi nordul Peninsulei Sinai este un bastion al aripii egiptene a grupării teroriste Stat Islamic, care a comis numeroase atentate împotriva forţelor de securitate, altitudinea mare la care se afla avionul cînd a pierdut contactul cu turnul de control face improbabilă ipoteza ca acesta să fi fost atins de o rachetă, potrivit experţilor.

Totuşi, un oficial rus a declarat că avionul s-a dezintegrat în aer, fragmente din epavă fiind împrăştiate pe o suprafaţă de 20 de kilometri pătraţi.

Mai multe companii aeriene vor evita zona Peninsulei Sinai

Patru companii aeriene, între care Air France şi Lufthansa, au anunţat că avioanele lor nu vor mai survola Peninsula Sinai pînă la stabilirea cauzelor prăbuşirii unui avion de linie rusesc, relatează Bloomberg în pagina online.

Compania aeriană franceză Air France, cea germană Lufthansa, precum şi Emirates Airlines şi FlyDubai au anunţat că avioanele lor vor evita să survoleze Peninsula Sinai pînă la stabilirea cauzelor prăbuşirii, sîmbătă, a unui avion care transporta turişti ruşi din Sharm el-Sheikh spre Sankt Petersburg.

Avionul companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului, s-a prăbuşit sîmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgenţa islamistă.

Gruparea Stat Islamic în Egipt a afirmat pe Twitter că a doborît avionul, din cauza raidurilor ruse în Siria, însă informaţia nu a fost confirmată de Rusia, iar autorităţile egiptene susţin că niciun indiciu nu duce la concluzia că aeronava a fost doborîtă.

Deşi nordul Peninsulei Sinai este un bastion al aripii egiptene a grupării teroriste Stat Islamic, care a comis numeroase atentate împotriva forţelor de securitate, altitudinea mare la care se afla avionul cînd a pierdut contactul cu turnul de control face improbabilă ipoteza ca acesta să fi fost atins de o rachetă, potrivit experţilor.

Rutele curselor aeriene au intrat în atenţia opiniei publice după doborîrea avionului malaysian MH17 în iulie 2014, în estul Ucrainei, o zonă pe care unele companii aeriene o evitau din cauza confruntărilor armate dintre forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi.

"Am luat decizia să evităm zona deoarece situaţia şi motivele prăbuşirii nu sînt clare", a declarat o purtătoare de cuvînt a Lufthansa, citată de Reuters în pagina online. "Vom continua să evităm zona pînă va fi clar ce anume a provocat prăbuşirea", a adăugat ea, precizînd că Lufthansa are mai puţin de zece zboruri pe zi care trec prin zona respectivă.

"Air France confirmă că a luat măsuri, ca precauţie, pentru a evita zborurile prin zona Sinai", a afirmat la rîndul său purtătoarea de cuvînt a companiei franceze.

Sursa: Mediafax