PPE SE PREGATESTE PENTRU SUCCESIUNEA LUI MARTIN SCHULZ

Grupul Partidului Popular European (PPE, de dreapta) în Parlamentul European a decis miercuri să prezinte în luna ianuarie un candidat pentru a-i succeda la președinția PE socialistului Martin Schulz, instalat de aproape cinci ani în fruntea instituției, informează AFP.

Potrivit unui purtător de cuvînt, grupul PPE va decide la începutul lunii decembrie candidatul pe care îl va desemna pentru alegerea prevăzută în ianuarie.

Printre numele citate în cadrul grupului creștin-democrat pentru a candida la funcția respectivă figurează fostul comisar european al industriei italianul Antonio Tajani, francezul Alain Lamassoure, austriacul Othmar Karas, irlandeza Maired McGuiness și slovenul Alojz Peterle.

Un acord încheiat între stînga și dreapta prevede că președinția Parlamentului European revine alternativ unei tabere, iar apoi celeilalte, la fiecare doi ani și jumătate.

Dar actualul președinte, social-democratul german Martin Schulz, face excepție: la terminarea primului mandat de 30 de luni, el a fost reales în urma alegerilor europene în iulie 2014 pentru alte 30 de luni, cu voturile aleșilor conservatori, cărora le-a promis să cedeze funcția în ianuarie 2017.

Deși nu a spus-o oficial, Schulz dorește să rămînă în funcție pînă la viitoarele alegeri europene, potrivit unor surse din Parlament.

În iulie, Schulz a primit sprijinul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, deși acesta este conservator.

În aceste vremuri de criză, instituțiile europene au nevoie de "stabilitate" și deci trebuie să fie pilotate în aceeași manieră timp de doi ani și jumătate în viitor', a declarat Juncker săptămînalului german Der Spiegel.

Sursa: Agerpres