Potrivit Hamas, o ofensivă asupra Rafah ar face zeci de mii de victime

Hamas a avertizat, Sîmbătă, că o ofensivă israeliană asupra Rafah ar putea face "zeci de mii de morţi şi răniţi" în acest oraş din Sudul Fîşiei Gaza, ultimul refugiu pentru sute de mii de civili palestinieni pe care prim-ministrul israelian a anunţat că vrea să-i evacueze, relatează agenţia France Presse, scrie Agerpres.

Mai mulţi martori au semnalat Sîmbătă noi lovituri israeliene asupra sectorului Rafah, unde trăiesc în prezent peste 1,3 milioane de palestinieni, potrivit ONU, în mare majoritate civili fugiţi de războiul ce face ravagii de patru luni între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.

După ce a ordonat Miercuri Armatei să pregătească o ofensivă asupra Rafah, prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a cerut Vineri să prezinte un "plan combinat" pentru ”evacuarea civililor şi "distrugerea Hamas în acest oraş”.

"Avertizăm despre o catastrofă şi un masacru ce ar putea avea ca rezultat zeci de mii de martiri şi răniţi", a declarat Sîmbătă Hamas, adăugînd că face responsabile pentru posibile repercusiuni "Administraţia americană, comunitatea internaţională şi ocupaţia israeliană".

Ministerul Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene a anunţat Sîmbătă 110 morţi înregistraţi de Vineri, dintre care 25 în lovituri la Rafah, raportînd de asemenea lupte în Spitalul Nasser din Khan Younis, cel mai mare din Sudul Gazei.

Potrivit Ministerului, o persoană a fost ucisă în acest spital unde încă mai sunt 300 de angajaţi, 450 de răniţi şi 10.000 de strămutaţi.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent efectuat pe 7 Octombrie de către comandouri ale Hamas infiltrate din Fîşia Gaza în sudul Israelului, făcînd peste 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul a promis că va "distruge" Hamas, aflată la putere în teritoriul palestinian din 2007 şi pe care o consideră organizaţie teroristă alături de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Armata israeliană a lansat o ofensivă militară ce a făcut cel puţin 27.940 de morţi în Gaza, în marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.

Aproximativ 1,7 milioane de oameni, conform ONU, dintr-un total de 2,4 milioane de locuitori, şi-au părăsit casele, mulţi dintre ei strămutaţi de mai multe ori pe teritoriul devastat, asediat de Israel şi scufundat într-o criză umanitară majoră.

În oraşul Gaza din Nord, o fetiţă de şase ani, Hind Rajab, dispărută de aproape două săptămîni în mijlocul luptelor, a fost găsită moartă Sîmbătă împreună cu mai multe rude într-o maşină, în cartierul Tel al-Hawa, după ce tancurile israeliene s-au retras din zonă în zori, a declarat familia sa pentru AFP.

Familia a povestit, pentru AFP, că fetiţa şi alte rude se aflau în maşină cînd s-au întîlnit faţă în faţă cu tancurile care se pare că au deschis focul. Hind iniţial a supravieţuit, aşa cum demonstrează un apel telefonic adresat familiei sale, în timp ce toţi ceilalţi pasageri erau morţi.

După oraşul Gaza şi apoi Khan Younis, Israelul vizează acum o operaţiune la sol în Rafah.
Acest oraş situat la graniţa închisă cu Egiptul adăposteşte mii de palestinieni care au fugit de bombardamentele şi luptele din Nordul micului teritoriu în timp ce acestea se deplasau spre Sud. Ei sunt în prezenţi masaţi, în condiţii umanitare disperate, în acest oraş transformat într-o tabără gigantică.

"Este imposibil de a atinge obiectivul războiului fără eliminarea Hamas lăsînd patru batalioane Hamas în Rafah", iar acest lucru necesită ca "civilii să evacueze zonele de luptă", a spus Benjamin Netanyahu.

Dacă Armata "invadează Rafah, aşa cum a declarat Netanyahu, vor avea loc masacre şi noi vom putea să ne luăm rămas bun de la întreaga umanitate", a declarat Adel al-Hajj, un bărbat care s-a refugiat în oraş.

"Forţarea a peste un milion de palestinieni strămutaţi în Rafah să fie evacuaţi din nou fără a găsi un loc sigur unde să meargă ar fi ilegal şi ar avea consecinţe catastrofale", a declarat Nadia Hardman, specialist în drepturile migranţilor şi refugiaţilor pentru Human Rights Watch.

ONU şi chiar Statele Unite, principalul aliat al Israelului, sunt preocupate de soarta civililor. "Desfăşurarea unei astfel de operaţiuni acum (în Rafah) fără planificare şi gîndire într-o zonă ce adăposteşte un milion de oameni ar fi un dezastru", a avertizat Departamentul de Stat al SUA în această săptămînă.

Preşedintele Joe Biden şi-a ridicat serios tonul Joi faţă de Israel, considerînd că "răspunsul în Fîşia Gaza" la atacul din 7 Octombrie este "excesiv".

Noi discuţii între reprezentanţii Qatarului şi Egiptului, două dintre ţările mediatoare alături de Statele Unite, şi Hamas pentru a încerca să se ajungă la un acord de armistiţiu ce ar include un schimb de prizonieri palestinieni şi ostatici, s-au încheiat Vineri la Cairo.

Un oficial al Hamas a declarat, pentru AFP, că mişcarea aşteaptă un răspuns din partea Israelului.

În atacul din 7 Octombrie, aproximativ 250 de persoane au fost răpite din Israel şi duse în Gaza. Un armistiţiu de o săptămînă, în Noiembrie, a permis eliberarea a 105 ostatici şi 240 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Potrivit Israelului, 132 de ostatici sunt încă deţinuţi în Gaza, dintre care 29 se crede că au murit.

Potrivit site-ului Axios, directorul CIA, William Burns, urmează să se ducă săptămîna viitoare în Egipt pentru a continua eforturile în vederea unui armistiţiu.