PONTA: MOLDOVA ARE ÎN CONSTITUŢIE NEUTRALITATEA, ROMÂNIA ŞI NATO TREBUIE SĂ SPRIJINE PARCURSUL LA UE
Republica Moldova are în propria Constituţie neutralitatea şi nu se pune problema de a schimba acest lucru în acest moment, dar este nevoie ca România şi NATO să garanteze şi să sprijine integritatea teritorială şi parcursul pro-european ale Moldovei, a afirmat premierul Victor Ponta.
"Moldova are în propria Constituţie neutralitatea şi nu se pune problema de a schimba acest lucru în acest moment însă e nevoie ca şi România, şi NATO să garanteze şi să sprijine integritatea teritorială şi parcursul pro-european al Republicii Moldova. Guvernul pro-european de la Chişinău trebuie sprijinit, mai ales că în iunie va semna Acordul de asociere, şi acest lucru este esenţial pentru Moldova", a spus Ponta.
El a răspuns astfel, după discuţia avută cu secretarul general al NATO, unei întrebări a presei privind declaraţiile ministrului rus de Externe legate de Republica Moldova.
Rusia va garanta integritatea teritorială a Republicii Moldova dacă această ţară menţine statutul de neutralitate şi acordă un statut special regiunii separatiste Transnistria, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Bloomberg TV.
Întrebat, în contextul crizei din Ucraina, dacă Moscova ar garanta sau nu că teritoriile foste sovietice aflate în afara Rusiei nu vor fi anexate, Lavrov a afirmat:
"Referitor la Transnistria am spus foarte clar că sîntem favorabili găsirii unei soluţii care să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, cu condiţia ca Republica Moldova să îşi păstreze neutralitatea înscrisă în Constituţie şi cu condiţia ca Administraţia de la Chişinău să ajungă la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria să aibă un statut special".
"În privinţa Ucrainei, un exemplu foarte specific, nu voiam să se ştie dar nu cred că este un secret, după ce situaţia din Crimeea a fost rezolvată aşa cum a fost, după ce a avut loc referendumul şi după ce nu am avut altă opţiune în afară de cea de a răspunde solicitărilor locuitorilor din Crimeea (...), a existat o iniţiativă a Moscovei de a promova un fel de grup de susţinere pentru Ucraina, format din Rusia, SUA, UE, în scopul de a-i ajuta pe ucraineni să iniţieze dialogul la nivel naţional", a continuat Lavrov.
"Am prezentat percepţia noastră despre cum se poate desfăşura acest dialog - descentralizare, federalizare (...); ideea centrală este substanţa - modul în care aceste reforme mulţumesc toate regiunile, trebuie să fie o soluţie care să satisfacă toate regiunile, limba rusă să fie respectată, să fie respectat un statut de neutralitate a Ucrainei din punct de vedere militar şi politic. Am prezentat această propunere, iar apoi am scris în propunerea trimisă americanilor şi europenilor că un stat ucrainean reformat în acest sens va fi garantat de Rusia, de Uniunea Europeană, de Statele Unite, de Consiliul de Securitate al ONU din punctul de vedere al suveranităţii şi integrităţii. Din nefericire, nu am primit niciun răspuns la această propunere", a precizat şeful diplomaţiei ruse, acuzînd Occidentul că încearcă doar să legitimeze actuala Administraţie de la Kiev, fără a căuta o soluţie de reconciliere naţională. (Mediafax)