POGROMUL DE LA CHIŞINĂU DIN ANUL 1903

Circa 50 de evrei au fost ucişi, iar alţi 600 – schilodiţi

Prim-ministrul desemnat Vlad Filat a participat, pe 11 aprilie, la mitingul de comemorare a victimelor Pogromului de la Chişinău din anul 1903, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa  al Guvernului. 

La eveniment au mai luat parte reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău şi membri ai comunităţii evreieşti din Republica Moldova. După ce a fost intonat imnul Republicii Moldova şi cel al Statului Israel, participanţii la miting au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor Pogromului din Chişinău.

În alocuţiunea sa, Prim-ministrul desemnat a adresat sincere mulţumiri organizatorilor şi anume comunităţii evreieşti din Republica Moldova pentru invitaţie şi pentru posibilitatea de a participa la mitingul de comemorare a victimelor Pogromului, care a avut loc la Chişinău acum 110 ani. ”Apreciem înalt faptul că la iniţiativa comunităţii evreieşti din Moldova, pe parcursul acestor zile, în republică se vor desfăşura mai multe manifestări în memoria tristelor evenimente de la 6-7 aprilie 1903. Pogromul care a avut loc cu consimţămîntul autorităţilor ţariste”, a declarat Vlad Filat.

Conducerea şi membrii comunităţii evreieşti din Moldova au mulţumit Premierului pentru prezenţa sa şi pentru susţinerea pe care o acordă comunităţii. În urma Pogromului din 1903, circa 50 de evrei au fost ucişi, iar alţi 600 - schilodiţi.