Pînă la sfîrșitul anului, SUA ar trebui să ajungă la un acord cu UE privind mineralele critice

Statele Unite sunt „bine poziţionate” pentru a ajunge înainte de finalul acestui an la un acord cu Uniunea Europeană, document ce permite mineralelor critice extrase sau procesate în Europa să fie eligibile pentru a beneficia de scutirile de taxe acordate în SUA la achiziţionarea de vehicule cu emisii scăzute, a afirmat Luni un oficial al Trezoreriei americane, transmite Reuters, informează mediafax.

În SUA este în vigoare programul de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari, ce prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare.

În prezent, SUA şi UE negociază dacă şi cum mineralele critice din blocul comunitar se pot califica pentru subvenţiile IRA, care provoacă temeri în Europa că ar putea favoriza mutarea producţiei în Statele Unite.

IRA include litiul, grafitul şi nichelul în rîndul mineralelor critice. Acestea sunt necesare pentru producţia de vehicule electrice.

„Speranţa noastră este să înregistrăm progrese în următoarele săptămîni şi, înainte de finalul anului, să ajungem la un acord privind mineralele critice cu aliaţii şi partenerii noştri, aici, în Europa”, a declarat oficialul american.

Statele Unite au semnat în Martie un acord cu Japonia. În prezent, Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor să încheie acorduri similare.

„Cred că suntem bine poziţionaţi pentru a finaliza acordul cît mai rapid, fiind conştienţi de faptul că avem nevoie de un acord conform cu IRA şi cerinţele noastre interne”, a explicat oficialul Trezoreriei americane.

Acesta a adăugat că acordul trebuie să includă standarde realizabile privind mediul şi forţa de muncă.

„Realitatea este că ceea ce cerem UE să facă este în conformitate cu ceea ce a făcut deja UE, de aceea sunt încrezător că putem ajunge la un acord relativ rapid”, susţine oficialul SUA.