PLAHOTNIUC, UN PERICOL SOCIAL CARE NU A CREAT NIMIC IN VIATA LUI

Observaţii obiective, triste şi revoltător de reale

Autor: Mihai CONŢIU

Ca o ruşine naţională, este suficient să reamintim realitatea că Vladimir Plahotniuc este un fel de proprietar neoficial al Statului Republica Moldova. Ce realizări remarcabile, pozitive are acest om în viaţa lui spre a se „bucura” de acest „privilegiu” întîlnit doar în ţările înapoiate şi conduse de tirani? Nimic!!! Plahotniuc nu a creat absolut nimic cît de cît notabil pentru această ţară! Se afirmă că este putred de bogat.

Din ce şi-a făcut averi? A avut vreo idee genială de pe urma căreia să profite deoarece s-a pus în practică şi întreaga populaţie a RM a profitat de ea? Nici vorbă! A inventat ceva? Absolut nimic! A construit uzine sau fabrici de la zero ca să ofere, pe lîngă o anume producţie de bunuri, numeroase locuri de muncă pentru moldoveni? Nici pomeneală! Ca acţionar bancar, a avut vreo revelaţie genială prin care să revoluţioneze finanţele naţionale sau chiar mondiale, ale cărui „teorii financiare” să fie citate şi urmate de studenţi, academicieni şi finanţişti din întreaga lume? Nimic! A fondat el vreun post de radio sau de televiziune din banii săi? Niciunul! Ca politician, a fost el capabil să creeze un partid de la zero şi să-l transforme într-o forţă politică naţională redutabilă! Nu!

În aceste condiţii, cu ce realizări de-ale lui se pot mîndri urmaşii  săi? Cu niciuna! Poate doar dacă sunt după chipul şi asemănarea sa şi au fost educaţi să înţeleagă că averile nu se cîştigă cinstit, cu forţa minţii şi în deplin respect faţă de valoarea şi necesitatea socială a muncii!

Dacă este să le luăm pe rînd, constatăm că Plahotniuc a ajuns bogat şi puternic prin preluarea forţată şi suspectă a afacerilor altora, prin exercitarea controlului şi exploatarea în interes propriu a întreprinderilor statului, privatizări de terenuri sau imobile de la stat etc. Toate cele 4 posturi de televiziune cu acoperire naţională care se află în proprietatea sa nu au fost înfiinţate de el, ci le-a cumpărat, preluat forţat şi suspect de la alţii. Pînă şi postul public de televiziune Moldova 1, în special Departamentul de Ştiri, se subordonează politicii editoriale dictate/sugerate de Publika Tv. Dacă-şi plăteşte cu generozitate jurnaliştii şi comentatorii politici care-i ridică osanale o face pentru că nu le dă bani de la el, ci din „colectările” pe care le face din absolut tot ce se produce, comercializează sau se cumpără în această ţară.

Televiziuni paralele

Nu vi se par suspecte atacurile furibunde ale celor 4 televiziuni de-ale sale împotriva unui singur post – Jurnal Tv? În mod normal, la acoperirea naţională pe care o au televiziunile sale, nici n-ar trebui să bage în seamă acest post. Totuşi, de ce o fac? Se ştie că finanţatorul Jurnal Tv este Victor Ţopa, numai că el nu a preluat de la nimeni această televiziune, ci i-a susţinut înfiinţarea. Într-un context mai larg, se ştie că Plahotniuc a preluat cu forţa afacerile bancare şi altele din RM ale lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Aici nu-i vorba despre cum şi-au construit cei doi aceste afaceri, ci despre cum le-a preluat Plahotniuc averile.

Plahotniuc şi trustul său media nu agreează deloc şi îşi doresc închiderea Jurnal Tv din cîteva motive pe care vom încerca să le explicăm în continuare. Se ştie că Plahotniuc patronează posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 şi Publika TV, dar şi posturile de radio Publika FM, Maestro FM şi Muz FM. Totodată, există informaţii potrivit cărora Plahotniuc ar mai fi cumpărat două televiziuni – CTC Moldova şi Super TV. Toate aceste televiziuni ale lui Plahotniuc sunt concentrate pe atacarea Jurnal Tv, a celor doi Ţopa şi a lui Andrei Năstase. Jurnal Tv, de cealaltă parte, îl bombardează permanent pe Plahotniuc. Cu toate acestea, calitativ vorbind, doar două emisiuni ale postului Jurnal Tv reuşesc să desfiinţeze şi să bată întreaga producţie editorială propagandistică a tuturor televiziunilor lui Plahotniuc. Fără să luăm în consideraţie alte certe carenţe de ordin moral, uman ale lui Constantin Cheianu, nu putem să nu scoatem în evidenţă faptul că emisiunea lui „Mai pe scurt” desfiinţează toate eforturile editorial-propagandistice ale televiziunilor lui Plahotniuc, iar asta luată în tandem cu cealaltă emisiune săptămînală, „Ora de ras”, pe care Cheianu o realizează împreună cu actorul Anatol Durbală. Cam asta ar fi!

Plahotniuc, proprietarul unui partid gonflabil şi de „acoperire politică”

Ca politician, Plahotniuc este o nulitate absolută. Cu toţi banii lui, n-a fost capabil să înfiinţeze un partid serios, ci a preferat să cumpere unul, PD, de la Dumitru Diacov. Am mai afirmat-o şi în alte rînduri: dacă lui Diacov nu-i plăceau atît banii şi nu dorea cu orice preţ să rămînă „nemuritor” în politică, astăzi nu l-am mai fi avut pe Plahotniuc atît de puternic şi pe Marian Lupu, care este o impotenţă politică pe post de afiş electoral. Plahotniuc de astăzi există doar pentru că Diacov i-a vîndut partidul, iar o dată cu această tranzacţie i-a pus la dispoziţie şi ţara. O dată cu partidul, Diacov i-a vîndut lui Plahotniuc şi ţara tuturor moldovenilor.

Pentru Plahotniuc, PD este un partid-afacere. PD este un partid gonflabil pentru că nu şi-a atras noi aderenţi sau nu şi-a creat noi şi noi structuri teritoriale pe principii ce ţin de program şi proiecte politice pentru ţară, ci a preferat să-şi atragă prin şantaj sau contra cost organizaţii locale ale PCRM, PLDM etc. Tot prin astfel de metode şi-a creat şi actuala majoritate parlamentară. Ca şi în cazul afacerilor pe care şi le derulează, Plahotniuc a recurs la metode interlope, mafiote pentru a-şi consolida partidul proprietate, prin care acum controlează întreaga ţară şi toate avuţiile ei.

Cu toate acestea, partidul-stat-mafiot PD se teme de Partidul Platforma DA condus de Andrei Năstase. De ce? Explicaţia este destul de simplă! Fără să ne intereseze cum este finanţat sau cum se autofinanţează Partidul Platforma DA, pentru că nu asta este important, Năstase şi echipa lui au reuşit să construiască un partid pe principii democratice de tip clasic, cu filiale în teritorii etc. În acest context, nici nu poate fi vorba despre un semn de egalitate politică între partidul-stat-mafiot PD şi Platforma DA, iar Plahotniuc tocmai de asta se teme. Mai mult decît atît, începînd cu Plahotniuc, toţi subalternii lui plasaţi în conducerea PD sunt murdari, politic şi moral vorbind. Lui Năstase nu i se poate imputa un trecut ca al lor. A, a fost sau este avocatul celor doi Ţopa şi este rudă prin alianţă cu unul! Acuzîndu-l că este avocatul celor doi, pedepsiţi deocamdată numai de justiţia lui Plahotniouc, este ca şi cum l-ai face sifilitic pe un medic dermato-veneric deoarece tratează şi prostituatele care au această boală. Este finul de cununie al lui Ţopa? Da, dar asta s-a întîmplat de mult timp, iar Năstase nu-i preşedinte de Parlament, aşa cum este Candu, finul lui Plahotniuc. Nici Plahotniuc şi nici finul Candu nu au construit vreun partid pentru că nu-s capabili de aşa ceva. De aceea se şi tem de cei care o pot face!

Prin fraudă politică şi cumpărîndu-i, i-a murdărit ireversibil pe toţi

Cel mai cumplit pentru prezentul politic şi social al ţării este faptul că prin intermediul unui partid minoritar, PD, Plahotniuc controlează absolut toată ţara. Nu l-a ales nimeni, dar conduce RM ca un tiran. PD şi Plahotniuc nu au ajuns la Putere în RM prin vot democratic majoritar, aşa cum a ajuns PCRM în 2001. Frustrat fiind de propria-i impotenţă politică şi de propria-i nimicnicie umană, Plahotniuc a decimat şi PCRM, un partid creat prin forţe proprii de Vladimir Voronin. El a transferat metodele şi fraudele mafiote din sfera afacerilor în viaţa politică. Şi-a creat sau şi-a subordonat partide satelit, aşa cum este PPE al lui Iurie Leancă, PL condus de Ghimpu etc.

Pentru a-i da acestei fraude mafiote politice aparenţa unei seriozităţi, tot politice, Plahotniuc şi-a subordonat o întreagă armată nu doar de jurnalişti, inclusiv din România, ci şi de comentatori politici locali şi români. Unii dintre aceşti comentatori politici l-au susţinut şi pe Voronin, numai că aveau justificarea că sprijină un politician susţinut şi votat de majoritatea populaţiei RM. Acceptînd să fie cumpăraţi de Plahotniuc, s-au murdărit atît de mizerabil încît ar trebui să nu mai scoată capetele din vizuinile lor atunci cînd oligarhul va fi nevoit să-şi ia tălpăşiţa.

Bineînţeles că nu se vor simţi ruşinaţi sau vinovaţi, căci imoralitatea lor a ieşit la iveală extrem de pregnant în aceşti ultimi 6 ani.

Comentatorii politici ai lui Plahotniuc se prefac că nu văd realitatea potrivit căreia acesta a „privatizat” efectiv şi ideea de integrare europeană a RM tocmai spre a o compromite. Din cauza lor şi a lui, moldoveanul a ajuns să considere că integrarea europeană este egală cu Mafia, cu exploatarea omului de rînd şi cu jefuirea întregului patrimoniu al ţării. Aceiaşi comentatori politici ai lui Plahotniuc, dar şi alţii potrivnici lui, iar aici mă refer strict la cei care pînă în 2009 erau, chipurile, anticomunişti, îl acuză pe Filat şi pe alţii de deturnarea parcursului proeuropean, uitînd că tot ei sunt cei care i-au adus la Putere. Nici unul, dintr-un elementar bun-simţ, nu-şi toarnă cenuşă în cap, ci aşteaptă preţuri de cumpărare şi mai mari pentru slugărnicia lor ideologică de la Plahotniuc şi alţii.

Ce vor face toţi aceştia cînd la Putere va veni „Soluţia Dodon”? Nu-i greu de ghicit!

În concluzie, constatăm că, într-adevăr, moldovenii trăiesc o adevărată ruşine naţională din cauză că au devenit robii unui oligarh care nu a inventat, nu a creat nimic bun pentru acest popor. Şi-a făcut averi uriaşe din sudoarea chinuită a tuturor moldovenilor, simulează acte de binefacere cu bani mărunţi furaţi tot de la acest popor, iar ţara întreagă aşteaptă ca să fie scăpată de el tot de serviciile speciale şi de anchetă europene, americane şi ruseşti! Faţă de cele scrise în tot acest articol, înţelegeţi mai bine de ce a sărăcit atît de mult Plahotniuc această ţară? De ce apelează la toate prostituatele de comentatori politici, aceiaşi din ultimii 25 de ani? De ce nu li s-a permis tinerilor capabili să le ia locul? Pentru că numai într-o astfel de sărăcie disperată a putut cumpăra pe oricine! Pentru că numai astfel stagnezi apariţia unor minţi treze şi a unor politicieni tineri! Pentru că doar aşa îi poţi bloca şi pe cei capabili care se opun sistemului, căci sunt şi din aceştia, numai că minoritari!

S-a ajuns ca în RM a anului 2016 să le vorbească moldovenilor despre democraţie şi integrare europeană Plahotniuc, prăfuitul Ghimpu, compromisul Leancă, expiratul Chirtoacă, „vînzătorul de ţară” Diacov, îmbălsămaţii comentatori Ţăranu, Barbăroşie, Nantoi, Mihăieş, Gurău, „unioniştii de profesie” de-alde Dabija, Guţu sau Pavlicenco etc., etc.!!! În tot acest timp, amărîtul de moldovean asudă cu emoţie asupra unei roade chinuite, iar cei amintiţi se gîndesc cum să-i mai cumpere sau să-i fure un vot la alegerile prezidenţiale din 30 Octombrie!