Plahotniuc si Viorel Morari, prin PAS, au obtinut ”capul lui Stoianoglo”

Prin precedentele create, guvernanții și-au asigurat viitorul în pușcărie

Mihai CONȚIU

Procedurile prin care actuala majoritate parlamentară și Guvernul PAS au sfidat grosolan Constituția pentru a-l demite pe procurorul general Alexandr Stoianoglo întră într-o contradicție flagrantă cu absolut toate normele, valorile și principiile europene. Paradoxul constă în aceea că toate aceste abuzuri sunt admise tacit de către UE. În realitate, asistăm la o capturare totală, samavolnică a Statului de Drept de către actualii guvernanți într-un stil cu mult mai violent decît o făcea Plahotniuc, iar asta ”cu asistență europeană”. Practic, prin acțiunea de îndepărtare a lui Stoianoglo din funcție pentru ca să poată controla politic Procuratura Generală, actualii guvernanți încalcă și anulează efectiv tocmai aceleași reforme ale Justiției finanțate, cu zeci de milioane de euro, de către UE, care totuși au fost agreate, la vremea respectivă, de către Bruxelles.

Anterior actualei guvernări, UE și SUA reacționau critic față de abuzuri chiar neînsemnate ale fostelor guvernări în comparație cu cele actuale. Acum nu o fac pentru că actuala guvernare este ”un proiect germano-europeano-american”. Acum moldovenii sunt subiectul ”altui proiect”. Dramatic este că ”sponsorii externi” s-au gîndit că este necesar să se aplice metode abuzive cu mult mai dure decît cele folosite de către Plahotniuc. ”Moldovenii, oricum, sunt deprinși cu jugul”, și-or fi spus ei.

Să nu uităm că ”proiectele Filat și Plahotniuc” au fost masiv susținute, pînă în ultima clipă, de către aceiași europeni și americani, inclusiv de către români. Acum, Filat e la ”odihnă civilă confortabilă”. Plahotniuc, pe unde o fi el (în Dubai nu l-am văzut), are suficient de multe sute de milioane de euro ca să mituiască orice politician moldovean și să determine orice numiri în funcții importante în Stat. Stoianoglo a fost un personaj mult prea deranjant, periculos pentru Plahotniuc, mai ales că ”și-a permis” ca să-l inculpe pe Viorel Morari și ”se apropia prea mult de el”, de Plahotniuc.

Îmbătați fiind de Putere, actualii guvernanți își sapă singuri groapa – tocmai precedentele create de către ei le vor deschide drumul spre pușcărie atunci cînd, invariabil, vor fi alungați de la Putere. Ei nu știu asta. Sponsorii lor occidentali o știu, dar nu le pasă, iar asta pentru că au nevoie ca ei doar ca să voteze legi dictate de Corectitudinea Politică. Veți vedea!

Stoianoglo este o victimă politică a actualei guvernări

Modalitățile prin care Stoianoglo a fost suspendat, pus sub urmărire penală și, culmea!, reținut, pot stîrni revoltă oricărui student din anul II de la Drept. În acest caz, guvernanții s-au precipitat, grabă mare, dar de ce? Cu o zi înainte, Luni, 4 Octombrie, Stoianoglo ”a avut îndrăzneala” să dea publicității interceptările Europol ale conversațiilor dintre Viorel Morari și fostul șef al Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. În seara aceleiași zile, televiziunile, site-urile informaționale și comentatorii politic aserviți actualei guvernări s-au năpustit cu acuze asupra lui Stoianoglo pentru că și-a permis așa ceva, pentru că a vorbit și despre ONG-urile sponsorizate din Occident pentru a sluji actuala guvernare împotriva sa etc.

Absolut nimeni, în tot spațiul public, nu s-a expus asupra anomaliei prin care ambasadorul UE și alți oficiali americani discută, în calitate de sursă credibilă, cu un fost procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, unul dintre cei mai de nădejde executanți ai lui Plahotniuc, un individ compromis definitiv, cu o familie îmbogățită cu milioane de euro din surse incerte etc.!

Am convingerea că, practic, Luni au fost decise și acțiunile abuzive de a doua zi, Marți. Stoianoglo devenea prea periculos dacă rămînea în funcție și nu era reținut – putea face dezvăluiri cu mult mai grave! Încă de cînd au fost declanșate atacurile împotriva sa pentru că nu s-a subordonat politic, mulți aserviți actualei guvernări îi cereau lui Soianoglo ”demisia de onoare”. Stoianoglo, însă, a avut onoarea de a nu pleca din funcție sub presiuni politice. A făcut bine pentru că Marți, prin tot ceia ce s-a exercitat asupra sa, a demonstrat nu doar că actualii guvernanți sunt capabili de orice abuzuri constituționale, dar i-a transformat în viitori inculpați penali!

În consecință, Marți, 5 Octombrie, ”oamenii buni” au scris cea mai rușinoasă și abuzivă pagină din istoria Justiției naționale. Ca într-un joc scurt cu zaruri măsluite, Consiliul Superior al Procurorilor a admis ”sesizarea la comandă” a deputatului PAS Lilian Carp împotriva lui Stoianoglo, desemnîndu-l pe procurorul Victor Furtună ca să ”examineze” incriminările invocate de ”promptul sesizat” Carp. ”Consilierul din umbră”, Viorel Morari, probabil că juisa și se tăvălea pe jos printre rațe,  iar Plahotniuc se bătea satisfăcut pe buric!

Mai apoi, Stoianoglo și adjuncții săi au fost suspendați și, cu viteza fulgerului, ”s-a decis identificarea” unui candidat pentru funcția de procuror general interimar, sub atenta supraveghere a ministrului Justiției, viitorul penal Sergiu Litvinenco, în contextul precedentelor create și de către el.

În 2-3 ceasuri, procurorul Victor Furtună l-a inculpat penal rapid pe Stoianoglo și a decis reținerea sa pentru 72 de ore. Înțelegeți că aici e vorba, totuși, despre un procuror general?

Înțelegeți că nici un procuror, oricît de competent ar fi, nu ar fi capabil ca în cîteva ore, în aceeași zi, să studieze sesizarea lui Carp, să-i verifice credibilitatea în baza unor probe concrete, să întocmească ordonanța de pornire a urmăririi penale și celelalte documente procesuale pentru care este nevoie de zile în șir? Tot în acest context, rețineți că, logic, procurorul Furtună a fost numit să se ocupe de ”acest caz” fără a avea temei, tot logic, că va fi numit și i se va repartiza o expertiză penală despre care, tot logic, nu putea fi documentat!

În concluzie, avem sau nu de-a face cu o comandă politică? Bineînțeles! Stoianoglo este o victimă politică! Pînă își va face dreptate la CEDO, prezentul lui va fi terfelit în continuare de către o guvernare cu mult mai atroce și răzbunătoare, ”de dragul răzbunării gratuite”, decît tirania obsesivă a lui Plahotniuc!