„PLAHOTNIUC CONTRIBUIE LA CONTURAREA NATIONALISMULUI CIVIC MOLDOVENESC”

Armand Gosu, despre incidentele de la Chisinau

Miercuri, la Chișinău, au avut loc proteste violente, după ce Parlamentul a votat Guvernul condus de Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.  Sunt momente încărcate de tensiune, momente care vor schimba poate cursul istoriei Republicii Moldova, crede istoricul Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic. 

„Acum moldovenii se delimitează de România care nu are nici un pic de empatie pentru ce se întîmplă la Chișinău. Astăzi în Moldova, nu mai contează etnia, nici ce pașapoarte au în buzunar, acum contează ura pentru Plahotniuc, care li se pare că este sprijinit de România. Ura pentru Plahotniuc îi va împinge să se delimiteze de România, care nu le împărtășește această emoție. Problema identității care a chinuit Moldova 25 de ani se rezolvă în acest fel. Plahotniuc unindu-i pe români și pe ruși împotriva oligarhiei contribuie la conturarea naționalismului civic moldovenesc”, spune Armand Goșu, într-un interviu pentru Republica.ro.

Cum s-a ajuns la soluția Pavel Filip - premier?

Filip Pavel e un fel de înlocuitor. Pe vremea comunismului nu se găsea cafea și noi beam nechezol, un înlocuitor al cafelei. Pavel Filip un fel de nechezol de Plahotniuc, înlocuitor al Oligarhului. În Decembrie, Plahotniuc a anunțat că vrea să ajungă prim-ministru și a încercat un șantaj la președintele Timofti. Președintele se pare că fost atunci sprijinit, ceea ce l-a făcut să reziste și să-l nominalizeze pe Sturza, un fost premier moldovean, om de afaceri retras la București. Sturza a prezentat o echipa interesantă. Cu trei bursieri din SUA pentru posturi de miniștri în domenii importante. Cu un pro-atlantist convins la Externe. Era greu de crezut că va trece acel Guvern. Rezultatul a fost că Parlamentul nici măcar nu s-a întrunit să asculte programul de guvernare, să pună întrebări candidaților. Pur și simplu n-a fost cvorum, iar finul lui Plahotniuc, președintele Parlamentului, Candu, a trimis echipa Sturza la plimbare.

Cu Filip la putere, încotro se va îndrepta Republica Moldova?

Moldova băltește de mulți ani, bate pasul pe loc, cel puțin din aprilie 2014, de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Țara se criminalizează tot mai mult, asta se vede cu ochiul liber că se întîmplă. O grupare criminală își consolidează controlul asupra unei țări. E o iluzie să ne închipuim, așa cum face MAE sau președinția României că Moldova cu Plahotniuc la manete se orientează spre Vest, spre UE. Nu, Moldova se afundă în marasm, e tot mai aproape de buza prăpastiei. Parcă cineva ar avea în proiect să facă să eșueze acest stat.

Ce s-a întîmplat Miercuri?

Au încercat să treacă hoțește Guvernul prin Parlament. O ședință extraordinară se anunță cu trei zile înainte, ei au anunțat-o cu o oră înainte. Procedura de votare a Guvernului e lungă, sunt niște regulamente care trebuie respectate. Ei bine, ieri a durat 32 minute și 30 secunde, a fost o bătaie de joc. Populația este foarte iritată de acțiunile acestei clase politice, mai ales de ce face Plahotniuc, cel mai detestat om politic din Moldova, cu o imagine negativă de peste 90%.

Majoritatea covîrșitoare a oamenilor îl percepe pe Plahotniuc ca fiind în spatele acestei coaliții de strînsură, vechi comuniști, liberali de-ai lui Ghimpu. Pentru moldoveni, răul are un chip, iar chipul răului la Chișinău este Plahotniuc. Ce s-a întîmplat în Parlament, votarea în secret a Guvernului, fuga deputaților din Parlament, depunerea jurămîntului la miezul nopții la Președinție, toate aceste au iritat la culme populația Moldovei care a ieșit astăzi să protesteze într-un număr impresionat de mare. Nu uitați că la Chișinău sunt minus 10 grade.

Care vor fi consecințele pe termen lung ale acestor evenimente, în ceea ce privește evoluția Republicii Moldova?

E foarte interesant ce se întîmplă. Eu cred că Plahotniuc este fondatorul naționalismului civic moldovenesc, așa cum a fost Ianukovici în Ucraina, care a consolidat conștiința națională ucraineană. Plahotniuc a reușit ceea ce părea imposibil: să-i unească pe ruși și pe români împotriva oligarhiei. El a dat o țintă clară, a creat o emoție puternică, unui popor care se comporta, mergea fără busolă, adesea ca o turmă. Plahotniuc va contribui, poate decisiv, la forjarea unei conștiințe specifice Republicii Moldova. Un început de conștiință națională. Foarte important aici e și lipsa de empatie și poziționările pro-Plahotniuc ale Bucureștiului (nu doar oficial, ci mai ales media, analiști, ziariști).

Poziționarea României în cazul Plahtoniuc va avea efecte dramatice pe termen scurt și mediu. Oligarhul e detestat de peste 90% din populație. S-a creat percepția că România îl sprijină pe Plahotniuc sau că, cel puțin, îl protejează. Plahotniuc are cetățenie română, cu dublă identitate. A fost o anchetă jurnalistică în Moldova, în 2010. La Chișinău, oamenii sunt convinși că justiția din România e blocată de cineva și nu e lăsată să investigheze acest delict de dublă identitate. Comunicatele MAE sau ale Cotroceniului în sprijinul Guvernului Filip Pavel, sunt văzute –perfect îndreptățit - drept sprijin pentru Plahotniuc.

În procesul de creare a identității civice moldovenești, este foarte important ce se întîmplă acum. Astăzi în Moldova, nu mai contează etnia, nici ce pașapoarte au în buzunar, acum contează ura pentru Plahotniuc, care li se pare că este sprijinit de România. Ura pentru Plahotniuc îi va împinge să se delimiteze de România, care nu le împărtășește această emoție.

Problema identității care a chinuit Moldova 25 de ani se rezolvă în acest fel. Plahotniuc unindu-i pe români și pe ruși împotriva oligarhiei contribuie la conturarea naționalismului civic moldovenesc

Mi-e teamă că la București nu prea are cine să înțeleagă ce se întîmplă cu adevărat și care e sensul în care evoluează lucrurile.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37