PETRO POROŞENKO PROMITE SĂ PUNĂ CAPĂT "RĂZBOIULUI" DIN ESTUL UCRAINEI

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a promis să pună capăt "războiului" din estul Ucrainei, într-un interviu acordat cotidianului Bild şi publicat miercuri.

"Sîntem într-o situaţie de război în estul Ucrainei, Crimeea a fost ocupată de Rusia şi există o mare instabilitate. Trebuie să reacţionăm", a declarat Poroşenko, în acest interviu acordat împreună cu fostul campionul mondial la box şi viitor primar al Kievului, Vitali Kliciko. "Vom pune capăt acestei terori, se duce un adevărat război împotriva ţării noastre", a continuat el.

Întrebat dacă dă deja ordine armatei, în timp ce situaţia din estul Ucrainei se agravează pe zi ce trece, Poroşenko a răspuns: "încă nu am depus jurămîntul ca preşedinte, atît timp cît nu am făcut acest lucru, nu pot da ordine". "Dar firesc, sînt în contact strîns cu Guvernul şi pot spune: operaţiunea teroristă a început cu adevărat în cele din urmă", a adăugat el. "Nu vom mai lăsa multă vreme aceşti terorişti să răpească oamenii şi să îi ucidă, nu îi vom mai lăsa mult să ocupe clădirile şi să sfideze legile", a avertizat Poroşenko.

Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întîlnească miercuri seara, în cadrul unui dineu la Berlin, cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, cu preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili şi cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti.

Un preot catolic polonez a fost răpit la Doneţk

Un preot polonez, părintele Pawel Witek, a fost răpit la Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat miercuri ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. "Serviciile consulare au intervenit de ieri pentru a obţine eliberarea cetăţeanului nostru, sîntem de asemenea în contact cu responsabilii Bisericii", a declarat Sikorski la Varşovia. El a refuzat să facă alte precizări pentru a "nu prejudicia deznodămîntul acestui caz".

Potrivit presei poloneze, părintele Witek a fost răpit marţi de separatişti proruşi, care îl deţin la sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) pe care îl controlează la Doneţk. Răpirea sa a fost confirmată de monseniorul Marian Buczek, episcop al diocezei catolice din Harkov, în Ucraina, potrivit agenţiei poloneze PAP. Episcopul se pregăteşte să negocieze cu răpitorii şi "pentru moment nu ştie care sînt revendicărilor lor", a adăugat agenţia.

Observatorii OSCE, deţinuţi de insurgenţi proruşi

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat marţi că a pierdut, de luni seara, contactul cu una dintre echipele sale de observatori de la Doneţk, în estul rebel al Ucrainei. Cei patru observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa dispăruţi în estul Ucrainei sînt deţinuţi de miliţii separatiste, anunţă surse oficiale, citate de AFP. "Pot confirma că un danez membru al Misiunii speciale de monitorizare a OSCE este deţinut, potrivit informaţiilor noastre, de separatişti înarmaţi, în Ucraina, împreună cu alţi trei observatori", a declarat ministrul danez al Comerţului, Mogens Jensen.

Ban Ki-moon îndeamnă Kievul să utilizeze "exclusiv mijloace paşnice"

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, îndeamnă autorităţile ucrainene să utilizeze "exclusiv mijloace paşnice" pentru a relua controlul asupra regiunilor din estul ţării, afectate de un conflict separatist, relatează AFP. "Domnul Ban Ki-moon este preocupat de violenţele înregistrate în estul Ucrainei şi cere ca restabilirea controlului să se facă exclusiv prin mijloace paşnice, inclusiv printr-un dialog politic intens", a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvînt al secretarului general ONU.

Confruntări armate intense au loc de peste 24 de ore în zona aeroportului din Doneţk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi, bilanţul fiind de cel puţin 40 de morţi.

Liderii europeni îndeamnă Moscova să coopereze cu Poroşenko

Liderii europeni au îndemnat, marţi, Rusia să "coopereze" cu noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, şi să continue retragerea trupelor sale mobilizate la graniţa cu Ucraina.

Într-o declaraţie publicată la finalul reuniunii de la Bruxelles, cei 28 de lideri europeni "încurajează" Moscova să "angajeze un dialog sincer şi deschis" cu noile autorităţi de la Kiev, cu scopul de a găsi o soluţie la criza din Ucraina. "Noi aşteptăm ca Rusia că coopereze cu noul preşedinte ales legitim, să continue retragerea forţelor sale armate de la frontiera cu Ucraina şi să-şi folosească influenţa asupra grupărilor armate pentru a reduce tensiunea" în estul Ucrainei, subliniază ei.

În paralel, liderii celor 28 de state membre UE îi solicită lui Petro Poroşenko, ales duminică din primul tur, dar şi autorităţilor de la Kiev să adopte "rapid" refome constituţionale şi descentralizarea ţării. De asemenea, declaraţia face aluzie la programul de sancţiuni UE împotriva Rusiei. Liderii celor 28 de state membre UE se declară de acord să continue lucrările de pregătire a sancţiunilor de ordin economic, faza a treia, pentru ca acestea să fie pregătite şi aplicate "în cazul în care evenimentele le va cere". Cei 28 de lideri notează "cu îngrijorare deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Crimeea după anexarea sa ilegală la Rusia" în martie. Ei reafirmă că nu vor recunoaşte niciodată alipirea peninsulei la Rusia.

Criza ucraineană a dominat agenda diplomatică europeană de la sfîrşitul lui 2013, însă tensiunile cu Rusia s-au redus puţin după alegerile prezidenţiale care s-au desfăşurat "în conformitate cu normele democratice", potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat, marţi, înregistrarea unor progrese în negocierile pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni şi a recomandat trecerea la faza a doua a procesului.

Sursa: Mediafax

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31